Печат
Категория: Създадена на Неделя, 15 Март 2020 Написана от BurgasArt
Не обмисляме отлагане на изпитите заради коронавируса, каза министър Красимир Вълчев, но изтъкна, че учениците може да останат без пролетна ваканция
Учениците може да останат без пролетна ваканция заради коронавируса. Това намекна  министърът на образованието Красимир Вълчев. 
 
„Най-скорошното ни решение, което трябва да вземем, е за пролетната ваканция. Вървим по-скоро до ограничаването й до почивните дни около Великден”, каза пред Нова телевизия той.
 
Училищата в Бургас са затворени от петък. Очаква се коронавирусната олелия да продължи поне месец. През това време децата от цялата страна обаче трябва да си стоят у дома и да учат. Въвеждат се виртуални класни стаи. Учителите ще преподават онлайн. 
„До днес имаме 12 неприсъствени дни заради грипните вируси. С тези нови 10 дни ще станат 22. Във всички случаи отиваме във варианта, в който няма да е достатъчно учебното време за пълноценно усвояване на материала. По всяка една дисциплина имаме 60% преподаване на нови знания и 40% затвърдяване на знания”, министърът на образованието Красимир Вълчев.
 
„Това, което правим с дистанционната форма на обучение, е да минимизираме загубите. Да използваме това време за упражнения и затвърждаване на материала. Оптимистично съм настроен, тъй като ми докладват, че над 90% от училищата още от понеделник ще стартират с различни форми на дистанционно обучение. Те най-общо са две – виртуална класна стая или възлагане на задачи и самоподготовка. Надяваме се до вторник-сряда да обхванем почти всички деца”, обясни той.
„Всички училища правят организация на работата. Не обмисляме отлагане на изпитите. Мисля, че те са най-малкият ни проблем“, заяви министърът. 
 
„Няма да се пишат отсъствия от първите дни. За нас остава предизвикателство обучението на тези деца, които са от семейства, в които липсва отношение към образованието. Трудно би било дистанционното обучение на най-малките ученици без участието на родителите. Те трябва да бъдат в електронна връзка с учителите, за да могат чрез тях тя да възлагат задачи на децата”, каза още той.

Коментари

Най-четените статии