Печат
Категория: Създадена на Неделя, 08 Март 2020 Написана от BurgasArt
Пациент от Плевен на 27 години и жена от Габрово на 75 са заразени с опасния коронавирус без да са ходили в чужбина
Засечени са първите положителни проби за коронавирус у нас. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в Министерски съвет късно вечерта в събота, съобщава бТВ.
Проф. Тодор Кантарджиев припомни, че е започнало изследване на всички тежко болни пациенти с белодорбни усложнения за наличие на коронавирус и така се е стигнало до положителни проби - при два от трите възможни теста. Ще се правят още тестове през следващите часове.
Става дума за пациент от Плевен на 27 г. и пациентка от Габрово на 75 г. По думите на Кантарджиев състоянието на двамата се подобрява.
Около 10:00 часа ще е окончателно ясно дали наистина говорим за коронавирус. Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че продължават проверките на резултатите, но на този етап лицата с положителни проби се считат за заразени.
Издирени са 18-20 души, които са били в контакт с тях в болниците, както и членовете на семействата им, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев.
Инфекциозните отделения в двете болници са под карантина. Пациентите няма да бъдат местени в София.
Кунчев отбеляза, че пациентите нямат стандартния профил на заразените. "Губи ни се нулевият пациент", призна ген. Мутафчийски.
Началникът на ВМА подчерта, че остават препоръките към населението - при най-малко съмнение за влошено здравословно състояние или след пътуване в рискова дестинация да прилагат т.нар домашна карантина; да поддържат добра лична хигиена, на публични места да спазват дистанция от поне метър и половина от другите граждани и да избягват препълнените транспортни средства.
"Когато става въпрос за профила на такива евентуални пациенти - това са пациенти, които имат грипоподобна симптоматика, които са пътували в рискови дестинации или са били в контакт с известни заразени с коронавирус или са посетили болнично заведение, в което се лекуват болни с коронавирус", обясни генералът.
В края на 2019 г. Китай докладва на Световната здравна организация за пневмония с неизвестен причинител. Този причинител е идентифициран на 7 януари като нов щам на коронавирус.
СЗО обяви коронавируса за глобална заплаха на 30 януари. Изчислено е, че 17% от регистрираните случаи са сериозни, а 3% са критични.
И докато се смяташе, че най-голямата заплаха за разпространение са идващите от Китай, само преди дни вирусът започна да се разпространява със сериозни темпове и в Италия, от там - и в цяла Европа.
Заразата е по-рискова за възрастни, страдащи от хронични заболявания. В по-големия процент от случаите симптомите са леки и гриподобони - болки в мускулите и ставите, температура, кашлица. При наличие на хрема, например, най-вероятно не става въпрос за коронавирус.
 
В момента все още се експериментира с различни терапии за лечението на COVID-19. Няколко фармацевтични компании работят по създаването на ваксина. Но такава ще достигне до хората най-рано в края на годината.
 
Новият коронавирус продължава да се разпространява и в Европа. На Балканите Румъния съобщи за първи случаи. Заразени има и в Гърция и Хърватия. В Северна Македония засега е само един.
 
Регистрирани случаи има вече в 18 държави на Стария континент. Най-критична остава ситуацията в Италия.
 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...