Печат
Категория: Създадена на Четвъртък, 07 Март 2019 Написана от BurgasArt

С новият документален филм - Да ходиш по вода - за Христо Явашев – Кристо на режисьора Андрей Паунов ще бъде открит 23-тия София филм фест тази вечер

Снимки: Mark Cocksedge/surfacemag.com

23-тия „София филм фест" стартира тази вече. Филмовият фестивал ще бъде открит в Зала 1 на НДК с новият филм на Андрей Паунов за гения Христо Явашев – Кристо Да ходиш по вода.

 

Христо Явашев-Кристо не говори добре нито един език, той владее перфектно езика на изкуството и невербалната комуникация, каза в предаването „Тази сутрин” по бТВ режисьорът на филма Андрей Паунов.
Във фестивалната програма е включена специална селекция с филми, представящи прочутите инсталации на Кристо и Жан-Клод и важни моменти от съвместния им път в изкуството.
Паунов сподели, че е документиран замисълът на проекта за плаващите кейове и реализацията му. Той коментира, че най-магичното и прекрасно е, че проектите на неповторимия творец се появяват и изчезват точно като залеза и затова са толкова невероятни, каза документалистът.
Христо Явашев-Кристо е уникално явление в човешката история. Няма друг творец, ангажирал вниманието на милиони хора по света с изкуството си.
Роден е на 13 юни 1935 година в Габрово. Произлиза от виден разградски род. Дядо му е академик Анани Явашев, открил руините на древния римски град Абритус. Братя на Кристо са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев. От 1953 година учи в Художествената академия. През 1957 година емигрира и е лишен от българско гражданство.
С все по-мащабни творби, и не само опаковки, изкуството на Кристо и жена му, се категоризира като Environmental Art, изкуство на средата. Те използват като художествен похват опаковането на предмети – от пишеща машина и телефон до мостове и цели сгради. 

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...