Печат
Категория: Създадена на Сряда, 06 Февруари 2019 Написана от BurgasArt

Кметът на Малко Търново се оплаква от своите, оставили го без пари и превозвачите спират автобусите до селата, защото държавата драстично им оряза субсидиите

 Десетки села в Странджа са заплашени да останат без транспорт в края на месеца заади драстично намалените от държавата субсидии за превоз в труднодостъпни и планински райони.
Най-голям е проблемът в община Малко Търново, която е и една от най-бедните у нас, съобщава bTV.
Село Стоилово е на около 80 км от Бургас. Автобус до селото обаче няма. Транспорт има само 2 пъти в седмицата до общинския център Малко Търново. До дни обаче може да спре и той.
„Имаме 2 пъти в седмицата сутринта и вечерта микробус, с който ходим до Малко Търново и от там имаме връзка до Бургас, но сега спират линиите, затова сме дошли да протестираме”, обясни жена от селото.
Хората са категорични, че нямат алтернатива на транспорта.

Змейовите къщи в Странджа са времеви портали, телепортацията не е фантастика

Вчера екип на bTV стигна до друго село в Странджа – Бръшлян. Следващият автобус е в петък. В 8 ч. микробусът за Малко Търново е препълнен. Това е първият и единствен курс за сутринта. Повечето пътници обаче ползват превоза само до близките до Бургас села, защото е директен.
До селото, на 65 километра от Бургас, транспорт има три пъти в седмицата.

Туристи бродят из горите край Малко Търново заради магически ритуали (ВИДЕО)

Най-автентично сред селата в Странджа със съхранената си архитектура, Бръшлян привлича туристи целогодишно.
„Като идват гостите, обаждат се, знаят кога тръгват маршрутките и 2-3 дена тук има къде да преспят, обикалят района. А сега не мога да си представя как ще бъде! За мен това е абсолютен геноцид”, категорична беше Сийка Янкова от Дружество за развитие на село Бръшлян.
„Анализът през последните три години показва, че с всяка следваща година средно намаляването на субсидията за транспорт е с около 3000 лв. на година”, изчисли Деян Йотов от дирекция „Финанси и бюджет” към община Малко Търново.

Древни съкровища скрити край параклис в Странджа, построен по заръка от Ванга

„Средствата, които държавата отделя, са крайно недостатъчни. При това положение ние не можем да продължим да работим след края на февруари. От миналата седмица обслужваме направлението с автобуси и екипажи от Бургас, което води до още повече разходи и загубата се увеличава”, отбеляза превозвачът Румен Христов, който има договор с община Малко Търново.
„За съжаление, със скромния бюджет няма как да дофинансираме транспорта. Търсим всякакви варианти, надявам се, че ще бъдем чути и този проблем ще остане в миналото”, коментира Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново.

Филм за Малко Търново и Странджа с номинация за международна награда

Решение търсят и в областната управа. Сезирано е и Сдружението на общините, което на общо събрание следващата седмица ще направи анализ за мащаба на проблема. 

Писател разкрива тайните на българския Стоунхендж

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...