Печат
Категория: Създадена на Неделя, 18 Януари 2015 Написана от BurgasArt

Защо държавата прахосва пари за приемните семейства, вместо да помага на биологичните родители да отглеждат децата си при по-добри условия?

Едногодишно дете от село Драгоево бе нахапано от плъх, докато си спяло в детското си креватче. Родителите се събудили от писъците му.

Момченцето е прието в интензивното отделение на шуменската болница с рани по лицето и ръцете. След инцидента то е настанено в приемно семейство. Социалните служби преценили, че условията в дома на родителите му са неподходящи за деца. Затова за малкото момче и двегодишната му сестричка ще се грижи мащеха. Пред камерата на бТВ тази сутрин директорът на „Социално подпомагане”-Шумен Севджан Акиф измърмори, че родителите трябвало да подобрят хигиенно-битовите условия, за да може да си върнат децата, а съкрушената от мъка майка разказа как се е събудила от писъците на малкия Кирил и на следващия ден си е купила капан, за да хване проклетия гризач. Мишката вече е ликвидирана, но клетото семейство не може да се измъкне от капана на мизерията. Мария споделя, че децата много й липсват и е готова на всичко, за да си ги върне. Социалните служби обаче предупреждават, че процедурата по реинтеграция на Кирил и сестра му Петра може да продължи няколко месеца. През това време мащеха ще печели от мъката им. За отглеждане на едно дете мащехите получават по 130% от минималната работна заплата, за две – 140%, а за повече деца – 150%. Това е причината приемната грижа да се превърне в професия за бездетните женички и безработните им мъже.

Защо държавата прахосва пари за приемните семейства, вместо да помага на родителите да отглеждат децата си при по-добри условия? Каква вина има Мария, че е бедна? Това, че няма пари за еднопосочен билет за Рим, Берлин или пък за Лондон, където децата й да живеят по-добре, не я прави лоша майка. Лоша е държавата, която вместо да стимулира българската да ражда деца, й ги отнема и ги обрича на страдание.

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...