Печат
Категория: Създадена на Събота, 09 Август 2014 Написана от BurgasArt

Спорът дали конкурсът е нагласен и дали Орлин Горанов трябва да си върне наградата, е безсмислен 

Димитър МИШЕВ

Скандалът, който избухна след твърдението на Петя Буюклиева, че Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ е нагласен, а Орлин Горанов го е спечелил с лъжа и затова трябвало да върне наградата от феста, прилича на буря в чаша вода. През тази седмица обаче изпълнителката на „Мое море“ и организаторите на престижния музикален конкурс вдигнаха толкова шум, че някои столични драскачи започнаха да пишат в „статиите“ си за „Бургас и морето“ като за покойник. Не бързайте да се радвате, лешояди! 32-то издание на престижния Национален конкурс за песен не е последно. 

 

„Това е единственият подобен фестивал, но нямаше да го има, ако не беше подкрепата на Община Бургас. Основите са много здрави, но всяка година са подкопавани от разни хора. Най-лесно е да се каже, че в тази криза не трябва да го има фестивала. Не мога и не искам да си представя, че може да го няма. Благодаря на общината, че прави всичко възможно да го има въпреки всичко и всички“, каза Тони Димитрова в предаването „На фокус“ по бургаския Канал 0. Тя подчерта, че скандал няма, има само една певица, която не може да приеме истината, че и публиката, и журито класираха песента й предпоследна. 

„Ако Петя Буюклиева беше спечелила наградата вместо Орлин Горанов, конкурсът щеше да е най-хубавият в света, а тя щеше да обикаля телевизионните студиа, за да се хвали. Това, което казва тя, не искам да го коментирам, защото няма нищо общо с истината и е като сценарий за тъп филм“, заяви изпълнителката на „Ах, морето“. 

Певицата Петя Буюклиева, която в понеделник обвини общината, че пуска „парашутисти“ сред членовете на журито, за да може Орлин Горанов да спечели, получи подкрепата и на Ваня Костова. Двете са възмутени от факта, че „Импресия“-та, изпълнявана от Горанов, остава извън класацията поради ниската оценка, дадена й от подборното жури, но в последния момент влиза в топ 12 и дори печели наградата. Това те определят като парадокс и изпълнителката с най-нежния глас в българската естрада дори предлага журито, на което уж не можело да се има доверие, да се събере и да оцени отново песните. Колкото и класации да се направят обаче, „Мое море“ няма как да спечели. Тя печели едва 73 точки и само 53 гласа от многобройната публика. Назад в класацията остава и песента, изпълнявана от Ваня Костова, но причината за това не е в журито. 

В предаването „На фокус“ в сряда вечер директорът на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“ Димитър Маджаров и композиторът Руслан Карагьозов подкрепиха аргументирано тезата на Тони Димитрова, че конкурсът няма как да бъде опорочен и отхвърлиха слуховете, че „Бургас и морето“ потъва в историята. 10-те члена на журито са известни поети и музиканти, които не биха допуснали името им да се свързва с далавери, а от друга, при гласуването няма никакво задкулисие, подчерта Маджаров. 

„Всеки от журито имаше индивидуален протокол. Техническо лице събира документите и нанася оценките в таблица, а всеки от оценителите проверява после дали оценката, написана в графата срещу неговото име съответства на тази, която е написал в протокола. Не е възможно да се манипулират данните“, подчерта Димитър Маджаров в интервюто с Веселин Пренеров.

„Фактът, че песните, които участват, не са бургаски, означава, че ние ценим българската музика и се опитваме да изкараме на сцената мелодичната музика. Гордеем се, че този фестивал е в Бургас и хвърляме много усилия той да продължи съществуването си и да остане в сърцата на хората“, сподели Митко Маджаров. 

Руслан Карагьозов пък подчерта, че „Бургас и морето“ е единственият подобен конкурс, на който максимално обективно се оценяват песните.

„Може да си звезда и да не спечелиш награда в Бургас. Тези, които бяха заслужили артисти, си мислят, че задължително трябва да бъдат награждавани“, коментира композиторът.

„Подборът на песните от подборната комисия е по-различен отколкото по време на финала, защото звученето е друго в сравнение с изпълнението на сцената на Летния театър. Естествено един магнетичен певец като Орлин Горанов с начина си на изпълнение може да промени всичко. Наистина песента му влезе като резерва, но това доказва, че конкурсът е прозрачен, защото това е добър атестат“, допълва Маджаров.

Твърдението, че някой може да накара известни музиканти и поети да гласуват за определена песен, за да може някой приятел на ГЕРБ и на общината да триумфира с наградата от 5000 лева, звучат като фантасмагория. Не хулете „Бургас и морето“, защото в България не останаха подобни конкурси, в които печелят най-добрите! 

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...