Печат
Категория: Създадена на Четвъртък, 24 Юли 2014 Написана от BurgasArt

180 народни представители приеха оставката на кабинета „Орешарски“, парламентът изпрати правителството в историята с аплодисменти

Димитър МИШЕВ 

След ужасно дълги и много скучни дебати, парламентът прие в четвъртък оставката на Министерски съвет, която бе получена в деловодството на Народното събрание по куриер, минута преди края на работния ден в сряда. Очаквано 180 народни представители гласуваха „за“ това, Пламен Орешарски и министрите му да си ходят, а осем депутати не подкрепиха проекторешението за освобождаването им. Осем пък се въздържаха. 

 

Подаването на оставката съвпадна с годишнината от „нощта на белия автобус”. 23-ти юли ще остане паметна дата в историята, защото тогава се стигна до кървави сблъсъци между протестиращи и полиция пред парламента. Протестите започнаха с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а мелето пред сградата с надпис „Съединението прави силата“, бе провокирано от решението на МВР народните представители да бъдат изведени с бял автобус от парламента. 

Оставката на кабинета „Орешарски“ обаче е следствие не от продължилите 404 дни протести, а на това, че определени кръгове решиха, че властта не им носи нищо на този етап и поискаха предсрочни избори.

Работихме в трудни условия, но въпреки това успяхме да направим немалко за тази една година, в това число в социалната система и за бизнеса, макар че много от политиците са смятали това за невъзможно, каза в прощалната си реч бившият вече премиер. Според него, правителството е успяло да се справи и с най-голямото предизвикателство пред националната ни сигурност – бежанската вълна, и с връщането на ДДС на бизнеса, което пък се е отразило добре на цялостната икономическа ситуация в страната.

Не така мислят обаче избирателите, които на 25 май вдигнаха червен картон на партиите от тройната коалиция. Опозиционните депутати от ГЕРБ пък биха тревога, като изтъкнаха, че в бюджета вече зее не дупка, а цяла пропаст. Затова лидерът Бойко Борисов сподели, че хич не се радва на оставката, макар че я иска цяла година. 

„Агонията на управляващите беше пълна, но дори и опорните им точки не удържаха, каза  Борисов веднага след гласуването в пленарната зала. 

„Аз не разбрах защо губят избори и подават оставка. Затова дезертираха сега – защото знаеха, че ако бяха останали ноември, щяха да се сринат, така че да не могат да се съвземат”, каза още бившият премиер. 

Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев също сподели, че не е във възторг от падането на  правителството заради наследството, което ще получи следващото управление. 

„5 – 6 млрд. лева липсват и затова трябва дългът да се увеличи с толкова. Никой от БСП и ДПС не оспори тези числа”, изтъкна народният представител.

След края на речта на Пламен Орешарски, залата го изпрати с ръкопляскания и ставане на крака, като в тази проява се включиха почти всички присъстващи депутати. 

Орешарски призна, че има и много неща, които не са свършени от правителството, но отдаде това на липсата на време. „Особено важни бяха предвидените реформи в пенсионната система и здравеопазването” , уточни той.

След като оставката беше гласувана, политическите събития се прехвърлиха в президентството, където политическите лидери са поканени на консултации. На тях трябва да бъдат договорени сроковете за преминаване на конституционната процедура с връчването на мандат за управление на първите две политически сили и една по избор на държавния глава. Сигурно е вече, че ново правителство в 42-рото Народно събрание няма да бъде формирано. Всички очакват с нетърпение датата, на която президентът ще назначи служебния кабинет. Ако обаче парламентът не актуализира бюджета, министрите, които ще ни управляват поне до 5 октомври, ще са с вързани ръце. След вота пък се очаква да се стигне до необходимостта от съставянето на коалиционно правителство. Бойко Борисов вече обяви, че ако не разполага със 121 депутати в 43-тото Народно събрание, пак ще остави БСП и ДПС да си управляват, защото няма доверие в Реформаторския блок. Той изтъкна, че групичката на Кънев, която има шанс да вкара свои хора в парламента, са се опитвали да му извиват ръцете. 

„Вместо „Добър ден“, те казаха, „Без Борисов“, затова ако получим 119 депутати, няма да правя правителство с тях“, закани се опозиционният вожд в интервю за Нова телевизия. Вероятността обаче ГЕРБ да има абсолютно мнозинство, е малка. Затова, ако Бойко Борисов не поеме през октомври отговорността да е отново премиер, има много голяма вероятност следващото правителство пак да е на малцинството и при наличието на ДПС в него, съществува риск дългът да нарасне още повече. 

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...