Делян Добрев: Управляващите стават ястреби заради далавера за милиарди

Печат
Категория: (О)ПОЗИЦИЯ Създадена на Четвъртък, 28 Април 2022 Написана от BurgasArt
След месец-два най-евтиният хляб ще бъде на цена 2 лева, а метанът – 4,50, прогнозира той
 
Когато става въпрос за това да дадем оръжие на Украйна, те имат лични мнения, но те се различавали от официалните им позиции. Когато става въпрос за далавера (б.а. с посредниците) за милиарди, те изведнъж стават ястреби, а са гълъбчета по отношение на евроатлантическата ориентация и на геополитиката. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев.
 
Вие вчера казахте, че управниците не са ястреб, а гълъбче, обърна се той към водещият Виктор Николаев. 
 
„Опитаха се да се представят обаче като граблива птица. Искат да са такива само там, където има далавера, т.е. посредници, а когато трябваше да пуснем украинският външен министър в пленарната зала, групата на „Продължаваме промяната“ бе против. Те дори не се съгласиха да го изслушат“, коментира Добрев. 
 
Според него България няма да остане без газ. 
 
„Аз съм в опозиция и имам изгода да кажа, че има риск и може да останем без газ, но това няма да се случи. Ние сме много малък консуматор - използваме едва 2% от износа на Русия за Европа”, добави той.
 
„Ще вземем газ и от Румъния, и от Гърция. Част от него пак ще бъде руски, но ще го платим с 30% по-скъпо заради посредниците“, обясни депутатът. 
 
„Масово се твърди от хора, които нищо не разбират, че ние не сме диверсифицирали. Всъщност сме и сме създали техническата възможност да внасяме газ от всички страни още през 2015 г.”, отбеляза той.
 
По думите му през 2012 г., когато заемаше поста енергиен министър, е била проведена процедура, избрана е американска компания и българските компресори са били подменени с реверсивни. „Избрахме най-добрата фирма в света. Те могат както да изтласкват газ извън България, така и да всмукват газ”, посочи Добрев.
 
„Ние можем да получим 20 млрд. кубика газ от юг и още 20 млрд. - от север. Т.е. ние можем да получим 40 млрд., а консумацията ни е 3 млрд”, заяви депутатът от ГЕРБ.
 
Той определи като „пълна глупост" твърденията, че 12 години няма гръцка връзка и това е причината да нямаме и диверсификация. „Ние имаме 40 млрд. кубика капацитет за внос, тя ще ни добави още 3”, коментира Делян Добрев.
 
„Над 100 милиона лева ще плащаме всички българи от днес за всеки следващ ден. Аз се обзалагам, че след месец-два най-евтиният хляб ще бъде 2 лв., а метанът - 4,50 лв.”, коментира той. 
 
„Още като започнаха опитите да бъде сменен шефът на „Булгаргаз”, това беше целта - да се прекрати договорът с „Газпром”, да има посредници и да се плащат по 100 милиона на месец”, каза още бившият министър. 
 

Коментари