Печат
Категория: Създадена на Събота, 06 Юли 2019 Написана от BurgasArt

Д-р Георги Н. Чалдъков
 

Ученици, внимавайте с баобабите на този комунизъм! Внимавайте с лошите учители, като проф. Евгения Калинова, която засява семена на баобаби в новия учебник по история за 10 клас

        "На планетата на Малкия принц имаше и страшни семена – семената на баобабите. Ако човек се остави прекалено дълго на баобаба, никога вече не може да се отърве от него. Той задръства цялата планета. Корените му се вплитат в нея. И ако планетата е мъничка, а баобабите – многобройни, тя просто загива“.
Ученици, внимавайте с баобабите на комунизма! Внимавайте с лошите учители, като проф. Евгения Калинова, която засява семена на баобаби в новия учебник по история за 10 клас.
Внимайвате и с много грозните сравнения на проф. Андрей Пантев: ”Ако направим интелектуално сравнение кои са жертвите на капитализма, хайде да не казваме на фашизма, и кои са жертвите на комунизма, първите са много по-стойностни. Не можеш да сравниш Райко Алексиев с Гео Милев, да оставим Вапцаров и Йосиф Хербст. Наблюдаваме изкуствено надуване на мрачната картина. Всички жертви трябва да бъдат почитани, а жертвите на капитализма — поне като стойностна, личностна изява и постижения, са много по за изтъкване, отколкото тези, които понякога справедливо, понякога не, са били репресирани като слуги на нацизма”.
Ученици и учители, имало е турско робство – пет века „Под игото“..
Имало е комунистическа диктатура през 1944–1989 г. До 1944 г. пронемските български правителства убиваха комунисти. Веднага след 9 септември 1944 г. просъветските български диктатори убиваха демократи. След това диктаторът Тодор Живков с неговото политбюро на ЦК на БКП изпращаше хиляди невинни българи в концентрационни лагери, наричани „трудово-възпитателни общежития (ТВО)“, всъщност, лагери за изтезания и смърт - на дунавския остров Белене (1949-1959), на каменната кариера край Ловеч (1959-1962), в село Скравена, Ботевградско (1961-1962) и в други ТВО, пръснати из цяла България – копия на ГУЛАГ (на съветски, Главное управление лагерей и мест заключе?ния). От „България, която убивахме” (1944-1989) да стигнеш до „България, която обичаме” (2016), на Българската социалистическа партия (БСП), преименуваната БКП, са нужни покаяние, разкаяние, промяна на мисленето - metanoia (на гръцки). А не незачитане на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет от 38-то Народно събрание на 26 април 2000 г.
След 1989 г. имаме преход към демокрация и капитализъм, режисиран по западни сценарии. През 2009–2019 г. настъпи прогресиращ култ към лидера – бойкокрация.
Политици, родители и учители, в една от поемите си в Proverbios y Cantares (Поговорки и песни) Антонио Мачадо пише за Las dos Espanas (Двете Испании) – това е противопоставянето на републиканското и монархичното мислене на испанците, което по-късно се превърна в Гражданска война. Безспокои ме, че виждам подобен раздорен заряд и в „двете лица на българите” – демократичното и комунистическото. „Разделяй и владей“ (Divide et impera) е опасна идеология. Не я пренасяйте в учебниците!
Ученици, запомнете: Да си учител е голяма отговорност. Спазвайте десетте съвета на учителя (16-те на МОН са много*):
1. Koйто УЧИ, той ще сполУЧИ.
2. Напред! Науката и изкуството са слънце, които във душите греят! - не само на 24 май. Бъдете винаги любознателни и човеколюбиви - знанието и добротата правят силата.
3. Следвайте дидактичната каскада: от информация към знание, към начин на мислене. Чувствайте знанията като майчиния си език.
4. Да учиш, без да мислиш, е безполезно. Да мислиш, без да учиш, е опасно (Конфуций).
5. Да учите мозъка без да учите сърцето си, не е учене въобще (Аристотел).
6. Когнитивният потенциал е симбиоза на мисли и чувства – превръщайте ги в полезни и красиви действия. 
7. Изпълнявайте съвета на родителите си: ЗА КАКВО СЪМ ДОШЪЛ ТУК? – първо да уча, след това да се веселя – обратната хронология е безсмислена!
8. Развивайте моралните си рефлекси – взаимно се уважавайте и обичайте. Създавайте brain-and-heart friend/ship (BHF).
9. Здравословен стил на живот и добро образование осигуряват добро качество на живот. Повече плодове, зеленчуци и физическа активност, никога тютюнопушене, никога наркотици!
10. Имайте куража да преминете поне веднъж на червено по пътя на науката, за да направите своя зелена пътека в него. Да постигнете своя Еврика ефект.
Тогава можете да кажете: Vox Studentium vox Dei!
__________________________________________
*Sapere aude – имай куража да знаеш, да си мъдър, да си независим. Да декодираш криптогенната същност на Стратегия за възпитателната работа в образователните институции 2019-2030, Стратегия за детето 2019-2030. И Истанбулската конвенция. 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...