Печат
Категория: Създадена на Неделя, 04 Март 2018 Написана от BurgasArt

Как фирмата на Гинка Върбакова от Пазарджик ще „усвои“ бизнес за милиарди и ще се сгромоляса ли отново бат' Бойко заради далаверите с тока?

Бизнесът на ЧЕЗ в България се продава на една световнонеизвестна фирма. 2 милиона българи вече треперят от страх дали няма да останат на тъмно и студено. В най-студените дни от зимата изненадващо България остана без енергиен министър.

 Отличничката в кабинета „Борисов III“ Теменужка Петкова подаде оставка, заради 20-годишното си приятелство с Гинка Върбакова от Пазарджик, която с гръм и трясък влезе в обективите на камерите като жената, която може да „усвои“ бизнеса на ЧЕЗ. Петкова била „посъветвана“ по телефона от премиера Бойко Борисов да си ходи, след като се заговори за нов „КумГейт“. Остава обаче съмнението, че бушонът „Теменужка“ гръмна по сценарий. Този, който намаза „ските“ на енергоминистърката, е вероятно същият, който има интерес да отклони общественото мнение от същността на проблема. За него е изгодно да остане в тайна истинският бъдещ собственик на компанията, която ще върти бизнес за милиарди. Затова може да се каже, че оставката на кака Теменужка е планирано събитие. Но #КОЙ е сценаристът или кукловодът, който разбърка отново страстите в политическия театър, остава загадка. Според почитателите на конспиративните теории той няма да бъде открит, защото заговорът срещу Бойко и България е извънземен.
Всички подробности около сделката са търговска тайна. В случая обаче става въпрос за компания, обслужваща близо 2 млн. българи. В този бизнес се генерира приход от близо 2 млрд. лева. Затова оставката на Теменужка Петкова няма да е достатъчна. Последствията може да са като цунами, което ще помете политическия елит. След ЧЕЗ вероятно ще изЧЕЗне от политиката и Борисов.

Мистериозната сделка за бизнеса на ЧЕЗ в България, който генерира милиарди левове, от българска фирма със скромен капитал предизвика истинска буря. Лидерът на БСП Корнелия Нинова натопи премиера Бойко Борисов, че е свързан с продажбата, а повечето от сънародниците нахокаха в социалните мрежи правителството заради далаверата. Някои съзряха дългата ръка на „таварищ“ Путин и опит за преврат, а други замесиха извънземните за изЧЕЗването на ЧЕЗ от България. Страхът 2 млн. българи да не останат на студено след „усвояването“ на бизнеса за милиарди от фирмата на световнонеизвестната Гинка Върбакова от Пазарджик развърза езиците им. Политическите шамани, симпатизиращи на БСП, пък заговориха за сценарий, по-страшен от този през февруари 2013-а, когато народът помете първия кабинет на ГЕРБ.
Междувременно опозиционното издание „Биволъ“ разкри, че с покупката на ЧЕЗ са свързани хора, близки и свързани със СИК, Пашата и Борисов.
Ако правителството ни няма нищо общо със сделката за ЧЕЗ, защо министър Петкова подаде оставка?,
попита депутатът от БСП Крум Зарков. Според него има противоречие между твърдението на премиера, че правителството няма нищо общо и факта, че енергийният министър си отива. Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков пък изтъкна, че оставката на Петкова е признание, че правителството има влияние за сделката с ЧЕЗ.
Зад Гинка стоят офшорки, а зад тях – спецслужбите на Путин,
намекна бившият депутат Емил Василев.
„Кой стои зад Гинка?! Как кой – офшорки, а зад тях – руснаците – чрез оная банка, дето източи БТК или друга подобна, а най-накрая надничат спецслужбите на Путин“, сподели във Фейсбук адвокат Василев. „Виж, обслужващият персонал е изцяло български“, добавя той.
„Руснаците смятат с право България за най-слабото звено в ЕС и отново атакуват. Както атакуваха и през 2013-а, когато гътнаха правителството Баце-1“, припомня политикът адвокат.
Според него, случаят прилича на операция на спецслужбите. „Провинциална фирма със скромен собствен ресурс от 50 млн. евро изведнъж купува едно от най-големите предприятия в БГ с близо милиард евро годишен оборот. Как да не си пофантазираш“, добавя той.
„Напрежението още нараства – тайнствена банка се появява на хоризонта, за да финансира сделката. Като сценарий на холивудски филм е цялата тая смешна история“, коментира бившият депутат.
„Мечтата на Илия Павлов бе осъществена! Навремето „Мултигруп“ мечтаеше да гепи газовото кранче. Днес наследниците на ВИС и СИК побараха цялата енергетика“, коментира Емил Василев.
„Бацка, мислех те за по-умен. Веднъж енергийната мафия те свали от власт с бунтове през 2013-а. Сега ще те гътне втори път с Гинка“, предупреждава адвокатът.
Половината сделка ще се финансира през офшорка с руски капитали
„Що ли не съм изненадан“, добавя той.
След като обвитата в мистерия Гинка се завърна от Чехия с документите, тежащи 15 кила, и за кратко време обиколи телевизионните студия, за да се покаже и да се похвали, че върти бизнес за 100 млн. лева, злите езици пуснаха мълвата, че тя е подставено лице, защото евтината й жилетка не се вписвала в дрескода на богатите.
Защо трябваше да мълчите като комунисти на разпит или като сицилиански мафиоти по закона за омертата, попита адвокат Василев управляващите.
„Какъв ви беше зорът да дадете една пресконференция, както е по белия свят и да кажете на целокупното гражданство: "Така и така, стана сделка за толкоз милиона. Купувач е този, финансираща банка е онази, правителството е уведомено, държавните органи ще проверят всички елементи на сделката за законност." Защо ви трябваше да мълчите като пукали? И накрая изкарахте една уплашена женичка, дето даже името Гинка си беше забравила, да говори глупости. Защо?“, попита бившият депутат.
Междувременно директорът Веселин Вачков на чешкото издание "Лидове новини", което публикува подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на ЧЕЗ у нас, каза в интервю по БНР, че фирмата купувач е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая - почти половината от цената е финансирана чрез кредит от офшорни фирми.
Вачков заявява, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс". "Една от офшорните фирми се казва Score Trade и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в Paradise papers. Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити", обяснява той.
Гинка Върбакова обаче отрича да е фасада на офшорка и допълни, че финансирането идва с банков кредит от международна финансова институция, която обаче не може да разкрие на този етап.
„Аха, пак руснаците са замесени… Путин е навсякъде и е виновен за всичко, и за ТЕЦ-овете, и за концесиите. Той създаде монополите електроразпределителните дружества, затвори реакторите в Козлодуй… за всичко са виновни Путин и зелените човечета“, пошегува се Ивайло Чакърски във Фейсбук.
„И пак започна голямото крадене ….. Ако някой знае как компания с 90 000 лева активи купува 1/3 от енергийната мрежа в страната, нека ми каже да изтегля едни 10 хиляди, че да си купя АЕЦ Козлодуй“, добавя бунтарят, който се представя като мениджър – анархист.
Да се примиряваш с лошо управление, понеже се страхуваш от анархия в държавата, е като да се самоубиеш, защото те е страх от смъртта, споделя той.
„Най-после разбрах защо сме на това дередже. Всъщност
България била оШфорна държава!
Пълна с оШфорки и оШфорковци“, коментира евродепутатът Николай Бареков.
Очаквано той бе сред най-големите критици на правителството и на бизнесдамата, която е на път да придобие бизнеса на ЧЕЗ. Той публикува във Фейсбук снимка на красавица, яхнала мотор. Вместо от ауспуха на мотора обаче, се вижда как димът излиза от задника й.
„Най-после след дълго разследване в нета намерих две снимки на любимката на ГЕРБ кака Гинка с ЧЕЗ-ето от град Пазарджик. Сори за недоброто качество и че е в гръб, ама други няма. Давам пълните права да ги ползвате като пишете материали КОЙ купи тока на три милиона българи за 1 милиард лева с помощта на Теменужка, любимата министърка на бате ви Бойко“, написа в социалната мрежа евродепутатът.
„Как е възможно всички медии с претенции, някои и държавни, да публикуват пиар поръчково интервю с някоя си Гинка? Без снимка, без да е ясно кой задава въпросите и кой му отговаря!“, коментира Бареков.
Според него сделката с ЧЕЗ е класическа политическа корупция чрез приватизация.
„Държавната чешка компания си продава акциите на изключително висока цена на неизвестно подставено лице в страната-домакин, където законите се спазват бошлаф. Дали са чешки високопоставени политици, дали са български такива реалните купувачи, ще каже само независимо разследване на Европейския парламент и на моята комисия по енергетика в частност“, предупреди евродепутатът.
„Ако някой ми беше казал, че така ще изглежда втората жена милиардер в България след Цветелина Бориславова, щях да съм напуснал Родината още през 2009 година“, сподели той, след като Гинка Върбакова най-после показа лицето си.
„Тази седмица в качеството ми на европейски депутат и член на Комисията по енергетика на ЕП ще сезирам нашия председател и колега Йежи Бузек за скандалната и позорна за цяла Европа сделка с ЧЕЗ. Замесени са две държави-членки на ЕС. Едната от които (Чехия) е собственик и продавач на дружеството-монополист, а другата (България), освен че е най-корумпираната държава-член на Съюза, е и регулатор по сделката“, предупреди евродепутатът.
„Съмненията ми са, че с евентуалното пране на мръсни пари от корупция в двете държави е застрашена националната ни сигурност и енергийната сигурност на Европа. Има основателни съмнения в нарушаването на правилата на свободния пазар, гарантиран от Третия енергиен пакет. Господин Бузек е бивш председател на Европейския парламент и дългогодишен премиер на Полша. Той е честен и непоколебим европейски политик. Със сигурност сигналът ми ще бъде изслушан в Комисията и взет под внимание от Еврокомисията, която също ще сезирам в лицето на моите добри приятели и колеги еврокомисарите Шефчович и Каниете. Надявам се сделката да бъде спряна и разследвана по европейските правила“, добавя Бареков.
Гинка Върбакова взема „хляба“ на ЧЕЗ и на приятелката си Теменужка Петкова. И на дебилите в милата ни родина вече е ясно, че двете каки са като актьори в театъра на абсурда. Сценаристите са предвидили след като „усвоят“ ЧЕЗ, едната от тях да изЧЕЗне от сцената. Възможни са обаче дребни корекции, породени от гнева на 2 милиона излъгани българи. До следващата зима може да изЧЕЗне и „Борисов III”, защото когато не работи енергетиката в България, падат правителствата. 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...