Увековечиха авторите на „Бургаски вечери“

Печат
Категория: Новини Създадена на Сряда, 01 Април 2015 Написана от BurgasArt

Бургас е възпят в много песни, но "Бургаски вечери"  е специалната. Автор на текста на шлагера е бургаският поет Иван Ванев, а музиката е на композитора Иван Коларов. И двамата вече не са сред нас. За тях и песента им ще напомня паметна плоча, която вече е поставена пред входа на Летния театър в Бургас, съобщават от пресцентъра на общината.  Плочата е изработена от бургазлията Атанас Стоянов.

 

Шлагерът "Бургаски вечери" се ражда през 1961 година. Иван Ванев, който написва текста, по професия е стругар в корабостроителния завод в Бургас. Въпреки успеха на песента, той не е издавал своите стихове и не създава друг хит. На Никулден през 2007 година Ванев включва празничното осветление на Бургас по покана на кмета Димитър Николов.

Иван Коларов е роден на 23 октомври 1948 година в Бургас. Той е един от създателите на първата рок група в града - "Корали". Коларов работи усилено в театъра. Негова музика е звучала в спектаклите на всички бургаски професионални и самодейни трупи, на сцените на театрите във Варна, Сливен, Пазарджик и София. На 22 декември 1987 година композиторът на "Бургаски вечери" е открит прострелян на работното си място в металургичния комбинат в Дебелт. Официалната версия за смъртта му е самоубийство.

Иван Ванев и Иван Коларов са почетни граждани, а прекрасната им песен бургазлии винаги ще свързват с емоционалното изпълнение на Ева и Гого, с когото също се разделихме неотдавна, за съжаление.

Коментари