Печат
Категория: Създадена на Неделя, 31 Август 2014 Написана от BurgasArt

Бардът благодари на поета Николай Милчев за разкошния текст, след като получи статуетката, изработена от бургаския скулптор Атанас Стоянов

Димитър МИШЕВ - в. "Компас"

Красимир Йорданов спечели конкурса за нова песен „Срещу вятъра“. Той покори и публиката, и журито на Летните празници на изпятата поезия „Солени ветрове“ с "Песен за надеждата".

Благодаря на Николай Милчев за разкошния текст, на Габи, Камелия и Левена, които бяха сред първите слушатели на тази песен и ме насърчиха, сподели бардът, който е роден в Бургас, но живее в Пловдив.
Красимир Йорданов и поетът Николай Дялков, който пък спечели поетичния конкурс „Срещу вятъра“, получиха статуетки, изработени от известния бургаския скулптор Атанас Стоянов. Лирикът от Тополовград се представи с "И птиците в гнездата се обичат" и "Петлите на България". На второ място се класира  Иван Андреев от Пловдив, а на трето – варненката Румяна Василева.
Наградата „Песен без грим“ за социална песен печелят Денис&Денис. Те получиха картина от художника Румен Статков. Шаржове от известния художник получиха и бардовете Красимир Кунчев ("Бардът с железните нерви" за сатира), Галина Москова и Валентин Ангелов от дует „Тюркоаз“, а Ирина Жекова от парижкия дует „ИРе“ и 12-годишната Диана Димитрова бяха наградени с „Бургаски хвърколет“-и, изработени от сръчните ръце на Светлозар Николов. Наградата „Отвъд хоризонта“ пък стана притежание на Виктор и Кристиян Макарови. Техният приз също е от барда-лютиер, уточниха организаторите на „Солени ветрове“.
Наградата за добре разказана история „От сладко до солено“ (жаба-русалка, изваяна от Николов) спечели Антон Костадинов, а Орлин Миланов получи картина от Дружеството на бургаските художници и грамота за защита на духовността.
Дует „Тюркоаз“ от Горна Оряховица излезе на сцената с атрактивни костюми и плени публиката с мекия звън на китарата на Валентин Ангелов и нежния глас на Галя Москова. Почитателите на изпятата поезия ги обсипаха с овации, когато след изпълнението на „Силен вятър“ в конкурса „Срещу вятъра“ двамата развяха българския трибагреник.
Дуетът се представи блестящо и в концерта „Песента на барда“ с „Пак навън заваля, но какво от това“ и „Бели коне“.
Българската певица от френския дует „ИРе“ Ирина Жекова пък зарадва почитателите си в Бургас с песента си „Самодиви“, която изпълни на сцената на „Охлюва“ заедно с 16-годишния музикант Кристиян Макаров. Юношата се опита да замени перкусиониста Шарли Дален, който заради служебен ангажимент не можа да пристигне в Бургас и да участва в бардфестивала „Солени ветрове“.
 Ирина Жекова обаче пя и танцува като истинска самодива и сякаш омагьоса бургаската публика
 Тя бе сред изпълнителите, които бяха най-бурно аплодирани.
Не по-малко атрактивен бе и Красимир Йорданов, който разсмя до сълзи публиката с пародия на „Минаваш през мен“ на „Каризма“. Бурно аплодиран бе и Данчо Йорданов, който е познат вече и в Русия, и във Франция дори като Шуменския Висоцки, а най-добрият изпълнител на песни на Булат Окуджава Милен Тотев участва в концерта „Бардовете по света“ със „Солнышко сияет, музыка играет“ и „Не бродяги, не пропойцы“.
След изпълнението на „Песен за малкия Гаврош и големия господар“ в конкурса „Срещу вятъра“, 12-годишната Диана пък получи бяла роза от автора на текста Стоимен Стоименов. Бургаският поет, бунтар и арт дисидент, чиито творби не се допускат до обществена изява,
подари и стихосбирката си „Мамка му...!“ на девойката,
 която участва в „Солени ветрове“ и с песен, написана от нея. Тя свири с испанска китара, която й е подарък от виртуоза Даниела Пенева.
Бурни овации получи и младият бард Денис, който се осмели да изпее песента на Пламен Сивов „Твоят живот е и мой“. Тя е много трудна за изпълнение, признаха негови колеги.
Дебютът в „Солени ветрове“ на Пламен Цонев бе също успешен. Поетът с китара, който е сред организаторите на „Шумен-бард”, разчувства почитателите на изпятата поезия с балада за омъжената жена. Адвокатът Владо Любенов пък се представи с песни, писани по лирични произведения от стихосбирката си „Неравноделни тактове“. Руснакът Александър Кузнецов омая феновете си с „Пиратская“ и „Обида“, а Игор Дацик и Наталия Алексеева от дует „Култпоход“ обраха аплодисментите със блестящото изпълнение на авторските си песни.
Антон Костадинов спря дъха на почитателите си от възторг с изпълнение на „Ваше благородие“
 Дори самият Окуджава, ако бе на „Охлюва“, едва ли би я изпял по-добре. За пореден път роденият в Разград бургаски зет смая своите приятели и стотици почитатели със своя разностранен талант и артистичност. Първата песен, която той изпълни, бе посветена на неговата любима.
Бардът лютиер Светлозар Николов пък показа артистичния си талант. Във втория фестивален ден той
 излезе на сцената с усмирителна риза и разтресе от смях публиката
 Поетът-сатирик очарова и с песента си за алкохолика, която написал след учредяване на клуб по трезвеност в Пловдив.
С изпълнението на „Подмосковные вечера“ с легнала китара ни изненада Иван Шанса. Виртуозът от Айтос, който може да свири на три китари, отново бе изпратен с бурни овации, но той, както и организаторите на фестивала от сдружение „Солени ветрове“, изпяха само по една песен, за да има време за 43-мата бардове да си представят своите нови произведения.
Председателят на сдружението Светлана Стоянова и Атанас Стоянов дадоха старта на фестивала с песента си „Есен“. Бардът фантаст откри и концерта „Кучешката вахта“ с изпълнение на „Веселия Роджър“, а „Песента на барда“ във втория фестивален ден започна с „Отвъд прага“ на Явор и Живка Георгиеви от дует „Страст“ като поздрав към участниците. 20-годишните Ариана Стоянова и Йово Панайотов пък откриха концерта „Бардовете по света“ с блестящо изпълнение на английска рокгрупа.
Орлин Миланов се отличи с „Песен за първобитния човек“ и с „Песничка за топките“, а Виктор и Кристиян Макарови изпълниха „Я солдат“ почти толкова добре, колкото група „Пятница“.

Коментари