Радост за Сарафово: Проект за защита на птиците ни спасява от токови удари

Печат
Категория: Новини Създадена на Неделя, 03 Октомври 2021 Написана от BurgasArt
ЕVN България и Българското дружество за защита на птиците стартират проект, който ще доведе до край на честите токови удари в Сарафово
 
Кабелите под прелетния пътя на птиците „Вия Понтика“ ще потънат в земята и няма повече да вземат жертви сред пернатите авантюристи, прелитащи над нас на ята. Това предвижда проектът на ЕVN България и Българското дружество за защита на птиците, който е за 5,5 млн. евро и голяма част от средствата са по програма LIFE на Европейския съюз. 
 
Вкопаването на кабелите обаче ще спаси не само летящите приятели, но и жителите на Сарафово. Три месеца след протеста в квартала срещу токовите удари, заради които на хората им изгоряха електроуредите, орнитолози обявиха, че 52 км въздушни електропроводи със средно напрежение 20 kV ще бъдат отстранени от пътя на птиците. Това напълно премахва рисковете за летящите, коментираха от БДЗП.
 
След последния протест в бургаския квартал Крум Косев от Електроразпределение Юг- ЕВН каза, че проблемът бил хроничен и е свързан с птиците. Винаги по време на пролетната и на есенната миграция на пернатите прекъсванията на тока зачестяват заради множеството птици, които кацат по въздушните електропроводи, обясни той.
 
Очаква се след старта на проекта през 2023 г. жителите на бургаския квартал да си отдъхнат, надявайки се никога повече да не им горят хладилници, перални, телевизори и бойлери заради падането на напрежението. Предвижда се и обезопасяване чрез защитни изолации на 96 км въздушни електропроводи 20 kV с цел премахване на риска от токов удар. Ще бъдат монтирани 2000 дивертори (светлоотразителни маркери) по въздушните електропроводи. Чрез тях се намалява вероятността летящи птици да се сблъскат с въздушните проводници. 
 
„Виа Понтика“ свързва двата континента и преминава през над 20 държави (от Финландия до ЮАР). У нас той преминава основно по черноморското крайбрежие. През есенната миграция, от Европа към Африка прелитат над 880 000 птици. Бай-голямо струпване на птици се наблюдава в района на Бургаските езера.
 
На 1 октомври 2021 г. в София Електроразпределение Юг (част от EVN) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) дадоха официален старт на проекта „LIFE Safe Grid for Burgas“, финансиран от програма LIFE на  Европейския съюз. 
 
Проектът ще се реализира в района на влажните зони около гр. Бургас, а именно Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро, които се намират на един от двата основни прелетни пътя на птиците в Европа - „Via Pontica“ и са част от мрежата НАТУРА 2000 в България. 
 
Целта на проекта е опазване на птиците чрез намаляване на смъртността вследствие на токов удар при кацане върху необезопасен електрически стълб и сблъсък с въздушните проводници на електроразпределителната мрежа.
 
Проектът на Електроразпределение Юг (част от EVN), разработен в партньорство с БДЗП, получи одобрение от Европейската комисия през май 2021 г. Електроразпределение Юг е бенефициент по проекта, който е на обща стойност 5,5 милиона евро. Общо 75% от средствата се осигуряват от програма LIFE на Европейската комисия, а 25% - от Електроразпределение Юг. Планираният срок за изпълнение на дейностите е в периода 2021 – 2026 г.

Коментари