Бургаската опера със симфоничен концерт в деня на музиката

Печат
Категория: Новини Създадена на Сряда, 29 Септември 2021 Написана от BurgasArt
Концертът с произведения на Бетховен е на 1-ви октомври, петък, от 19 часа в залата на Операта, диригент – Цанислав Петков, солист – Мария Цветкова-Маджарова 
 
След успеха на концертния спектакъл „Приказка за двама“ във вторник, с участието на Орлин Горанов и Еделина Кънева, под съпровода на оркестъра на Бургаската опера, под палката на Цанислав Петков, с който официално бе открит Сезон 2021/ 2022 на Държавна опера – Бургас, предстои друго, не по-малко вълнуващо събитие – Симфоничен концерт с произведения от Лудвиг ван Бетховен. С концерта ще бъде отбелязан тържествено Световния ден на музиката – 1-ви октомври.   Празникът се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция и днес се отбелязва в над 120 страни.
 
Всепризнат факт е, че музиката е универсален език и получава най-лесно и безпрепятствено сетивно възприятие. Посланията на музикалното изкуство носят облагородяваща, успокояваща и пречистваща сила. Доказано е, че децата възприемат с по-голяма лекота музиката, отколкото човешката реч. При най-малките слушатели е открита и пряка корелация между слушането на музика и усмивката. 
 
Програмата на концерта бе подготвена по повод 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетховен, която световната културна общественост отбеляза през изминалата 2020 г. Но поради противоепидемичните мерки на национално ниво, концертът бе отменен. Само след дни, на 1-ви октомври, петък, бургаската публика ще има възможност за реабилитация и ще чуе пълната концертна програма. 
 
Бетховен е представител на Виенската школа, заедно с другите колоси в музика а на неговото съвремие – Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. Творчество му носи същевременно характерните черти на европейския стил и драматичната, разкъсваната му от лични трагедии и вътрешни противоречия натура.
 
Виенският класик е важна фигура в периода, който се счита за преход между епохите на Класицизма и Романтизма. Бетховен е смятан за един от най-великите композитори в историята на световното музикално наследство, за него са характерни екстремните нива на драматизъм, преливащ в трагизъм, героика, амплитуди в емоционалния спектър и характерна за стилистиката на композитора наситеност на вложения в произведенията му чувствен заряд.
 
В програмата на концерта, включваща произведения от големия композитор, ще прозвучат: Увертюра "Егмонт", Сцена и ария за сопран и оркестър оп.56 "Ah! Perfido“, солист – сопраното Мария Цветкова-Маджарова. Концертната програма ще завърши със Симфония № 1 до мажор, op. 21 от Бетховен. Зад диригентския пулт застава Цанислав Петков, който дирижира концертния спектакъл „Приказка без край“ във вторник, т. год., също в залата на Бургаската опера. Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас ще бъде Ваня Златева.
 
Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред х-л „България“/, както и в мрежата на Grabo и  Eventim. 

Коментари