Задържаха под страха Христо от Бургас, който преби сестра си и я заплаши с убийство

Печат
Категория: Новини Създадена на Петък, 18 Юни 2021 Написана от BurgasArt
Христо от Бургас, който преди 13 дни заплаши с убийство сестра си, е задържан под стража по решение на съда. Обвиняемият заплашил жената с думите „Ще те убия“  и тази закана е могла да възбуди основателен страх за осъществяването й, коментираха от Апелативна прокуратура – Бургас.
Снимка: Флагман.БГ
 Престъпление по чл.144 ал.ІІІ вр. с ал.І от Наказателния кодекс.
 
Ден след побоя Гергана Даракчиева, която е известен музикант в Бургас, публикува в профила си във Фейсбук снимка след побоя. Часове след това тя сподели от болницата, където бе настанена, как нейният брат е блъснал малкия й син в стената и крещял, че ще избие и децата й. Той бил с биполярно разстройство, няколко пъти е задържан, употребяващ наркотици.
 
Музикантката бе закарана до МБАЛ – Бургас с линейка и бе настанена в отделението „Уши, нос, гърло“ след побоя. 
 
 
Пред Нова телевизия дамата, която е майка на четири прекрасни деца сподели, че до побоя се стигнало, защото брат й беше отведен от полицията по сигнал на близките му. „Предния ден майка ми беше взела прокурорско постановление и го беше оставила в психиатрията, какъвто е реда. В събота го прибраха и ми се обадиха, за да ми кажат, че не намират прокурорското постановление – нито в полицията, нито в психиатрията“, разказа жената. 
 
„Защо се е случило така не знам. Час и половина след разговора по телефона в апартамента ми се чу блъскане по вратата. Брат ми нахлу в апартамента и започна да крещи, че ако още веднъж се обадя на полицията, ще ме убие. Започна да ме удря с юмруци в лицето, да ме блъска в стената и да ме рита пред двете ми малки момчета. Той блъсна и малкия ми син в стената, защото се опита да го спре. Заплаши и него, че ще го убие. Това продължи десет минути. Ту крещеше, ту се успокояваше”, добавя Гергана, цитирана от Флагман.БГ.
 
„Големият ми син посегна към телефона, за да се обади за помощ, но брат ми блъсна апрата в земята, счупи го и ни забрани да звъним на полицията. Попита ме дали искам да ми покаже какво ще се случи следващия път. Беше целият червен, изкривен от злоба“, разказа тя след побоя. 
 
Жената, заедно с майка си, е потърсила прокурорско постановление за въдворяване на мъжа в център за психично здраве.
 
„Не го правим за първи път. Аз и майка ми живеем в обща кооперация и сме свидетели на неговото поведение и сме най-потърпевши, като близки. През април той беше въдворен отново с прокурорско постановление - за трети или четвърти път”, каза тя. 
 
Гергана обясни, че брат ѝ е бил изписан от център за психично здраве на 10-и май. В епикризата било написано, че в първите дни е връзван с въжета. Впоследствие е започнал да се подобрява.
 
„Изписано му е лечение, което той категорично е казал на майка ми, че няма да спазва, защото не се чувства болен. Посягал е и на майка ми. Позволи си да посегне на съседка, счупи на няколко пъти входната врата на кооперацията. Отправя заплахи към реални и въображаеми хора през терасата”, сподели потърпевшата след нападението.
 
Тя настоя за законово решение какво трябва да се прави с хора с подобни проблеми.  
 
Според прокурора, налице е обосновано предположение затова, че обв. Х.Д. е извършил тежкото умишлено престъпление, в което е обвинен. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че обвиняемият може да се укрие или да извърши ново престъпление.
 
Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража обвиняемия Х.Д.  
 
По искане на Районна прокуратура Бургас, на 17.06.2021г. в късния следобед съдът задържа под стража обвиняемия Х.Д., за това, че на 05.06.2021г. в гр.Бургас в дом на ул.“Македония“ се заканил с убийство на жена с думите “Ще те убия!“ и тази закана е могла да възбуди основателен страх за осъществяването й – 
 
Определението на РС-Бургас може да бъде обжалвано пред Окръжен съд Бургас.
 

Коментари