Рестарт в програмата на Операта в Бургас

Печат
Категория: Новини Създадена на Петък, 02 Април 2021 Написана от BurgasArt

С "Четиримата близнаци" ще бъдат подновени сценичните прояви на Операта
 
Бургаската опера подновява своите сценични прояви с  музикалната комедия „Четиримата близнаци“. Паузата бе наложена заради усложнената епидемична обстановка. 
 
 
Репетиционният процес стартира от 1 април, когато отпадат частично някои от наложените здравни мерки в национален план, а представленията ще се осъществяват отново при 30-процента заетост на залата, при спазване на всички противоепидемични мерки – за да се гарантира безопасността както на публиката, така и на артистичния състав.  
 
На 11-и април за най-младите почитатели на музикалното изкуство, както и за техните родители, ще бъде представена музикалната комедия за малки и големи „Четиримата близнаци“ от Георги Костов. Представлението в залата на Операта в Бургас е с начален час 11:00.
 
Приказната история в стил „Българи от старо време“ е с поучителен край. Децата ще научат доста факти от бита на старите българи и по ненатрапчив начин ще им бъдат поднесени житейски истини – за силата на обещанията, за безсилието на златото пред истинската любов, за отстояването на ценностите, които са незаменими и присъствието им в живота носи удовлетворение и радост. Постановката е на доц. д-р Александър Текелиев, режисьор е Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията е на Иван Токаджиев, художник на самобитните костюми е Анна Токаджиева, танците, издържани в български народен стил, са на Галина Калчева, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов.
 
Като солисти в „Четиримата близнаци“ на сцената ще излязат: Росица Видева – като Бабата, Бранимир Недков изпълнява четири роли – на близнаците Белчо, Пъстрьо, Черньо и Желчо, като Бонка/Бончо ще се представи Весела Апостолова, Стрина Гена ще бъде Лина Пеева, Чорбаджи Петко – Петър Тихолов В постановката вземат участие и балетисти от трупата на Бургаската опера.  
 
На 13 април, от 19 часа, в залата на Бургаската опера, баритонът Бранимир Недков е подготвил хитове от бродуейски мюзикъли, обединени от заглавието Music Of The Night. На рояла ще бъдат Дария Кръстева и Нина Райхел. В музикално-сценичната концепция на концертния спектакъл участват още: Весела Апостолова, Калина Попова и Стефка Христозова. 
 
На 16 април, от 19 часа, Цанислав Петков ще дирижира оркестъра на Бургаската опера на симфоничния концерт, в който ще прозвучат: Симфония №94 "Сюрприз“ в Сол мажор /из цикъла Лондонски симфонии/ от Йозеф Хайдн, Симфония в ре минор от Хуан Кризостомо Ариага и "Сарабанда" из "Класично и романтично" от Панчо Владигеров. 
Още едно събитие за децата е предвидено в творческия календар на Бургаската опера за месеца – мюзикълът за деца от Александър Йосифов „Алиса в страната на чудесата“ – на 18 април, неделя, от 11 часа, в залата на Операта. Режисьор от постановката, която е играна над 100 пъти, е Дарина Главанакова-Бакърджиева, танците са дело на Галина Калчева, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов, които влизат в ролите на Царица Купа и Шапкаря. Алиса ще бъде Весела Апостолова, Червеният котарак – Бранимир Недков, Заек – Мирослав Димитров, Принц Сърце – Милен Динолов. В забавния спектакъл, който неизменно се посреща радушно и от детската аудитория, и от придружителите на малките зрители, взема участие и балетът на Държавна опера – Бургас.
 
За почитателите на руските романси Държавна опера – Бургас е подготвила концерта „На чаша чай от руски самовар“ – на 20 април, от 19 часа, в Зала Опера, със специалното участие на Еделина Кънева, Нона Кръстникова и Мира Искърова – пиано. 
 
Дългоочакваната премиера на балета от Адолф Адам „Жизел“, която беше отложена миналата пролет и вместо костюмите за постановката, гардеробиерките на Бургаската опера започнаха да шият предпазни маски, ще се състои на 24 април, от 19 часа, в залата на Операта. Постановката и режисурата са на Галина Калчева, художник на декора е  Иван Токаджиев,  художник на костюмите – Анна-Мария Токаджиева, помощник режисьор – Петър Тихолов. В ролите ще видим: Жизел – Иванина Иванова (дебют), Алберт – Емил Йорданов, Мирта – Адриана-Мария Манасиева (дебют), Полина Иванова (дебют), Ханс – Теодор Цаков (дебют). В приказния спектакъл вземат участие и солисти и ансамбъл към балета на Държавна опера – Бургас.
 
Последното събитие за м. април e  концертът „Виенска класика2“, под диригентската палка на Цанислав Петков – на 28 април, от 19 часа, в залата на Бургаската опера. Първият концерт от поредицата, в която се изпълняват произведения от Виенските класици – Хайдн, Моцарт и Бетовен, бе на 17 септември 2020 г., с диригент Йордан Дафов. В програмата ще прозвучат:  Моцарт – Симфония №29 и Симфония №2 от Бетовен. Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас ще бъде Йордан Ковачев. 
 
Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim.
 
От Държавна опера Бургас припомнят, че според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.

Коментари