Теодора Димова спечели Перото с Поразените

Печат
Категория: Музи Създадена на Събота, 07 Ноември 2020 Написана от BurgasArt
Писателката Теодора Димова е носител на наградата "Перото" 2020 в категория "Проза". Романът й „Поразените” е предпочетен от журито пред „Времеубежище“
 
Теодора Димова е новият носител на наградата „Перото“ в категория „Проза“. С романа си „Поразените”, издаден от „Сиела“, тя спечели отличието.
 
 
На церемонията вчера книгата бе предпочетена от журито пред други два български романа, достигнали до краткия списък на номинираните. Това са „Времеубежище“ от Георги Господинов (изд. „Жанет 45“) и „Чекмо“ от Момчил Николов (изд. „Сиела“).
 
„Ние всички, родените преди ’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме поразени от тези събития така, както и от Чернобилската авария – казва за романа Димова. – Мащабът на пораженията тепърва започва да излиза наяве. Това е печално известно за всички ни. Но поразени ли са наистина „Поразените”? Това е въпросът, който ме тревожеше и утешаваше едновременно, докато пишех”, споделя Теодора Димова.
 
С рядко срещана писателска смелост „Поразените” ни запраща в мислите на жертвите на Народния съд. Длъжник ли е българската литература на демокрацията? Късно ли е за свидетелствата на поразените от режима? И в какво се изразява поражението и в какво победата? 
 
Романът се утвърди още с излизането си като литературно постижение от изключителна величина. Книгата  спечели сърцата на хиляди читатели и бе удостоена и с най-голямата литературна награда у нас – наградата Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България” 2020. Миналата година Димова получи награда за цялостен принос в националната книжовна култура „Христо Г. Данов”.
 

Коментари