Печат
Категория: Създадена на Неделя, 10 Май 2020 Написана от BurgasArt
Валентин Стойнов от НУМСИ спечели първо място с графика, а Никол Петрова от  Математическата гимназия в Бургас е първа по живопис на конкурса във Велики Преслав

Ученици пишат стихове и есета за конкурс, Велики Преслав е като магнат за таланти

Талантливи ученици от Бургас спечелиха престижни награди от Международен културен форум „Велики Преслав - история на цял един народ“, съобщиха организаторите. 

13-годишната Никол Петрова от СУ ПМГ „Академик Никола Обрешков“ - Бургас спечели първо място по живопис. 
16-годишният Валентин Стойнов от НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ - Бургас пък се класира първи с графика, а трето място със свое стихотворение спечели младата поетеса от ОУ „Любен Каравелов” - Бургас Нелина Иванова. Тя е на 11 години. 
 
 
Една родолюбива идея от Велики Преслав се утвърди като прекрасна традиция. Приключи провеждането на Международен културен форум „Велики Преслав - история на цял един народ“, организиран от Община Велики Преслав с кмет инж. Янко Йорданов, утвърден от МОН с министър Красимир Вълчев, под патронажа на Вицепрезидента на Република България  Илияна Йотова. Форумът от тази учебна година  е включен в националния календар за изяви по интереси на деца и ученици. 
През 2020 година форумът утвърди традицията със статут  международен, тъй като участваха и ученици от българските училища по света и от небългарски училища в България и чужбина. 
В тази трудна за всички нас ситуация 196 деца съумяха да получат вдъхновение и да изработят своите великолепни творби.  
В двете различни направления - литературни и художествени творби – в надпреварата взеха участие 30 есета, 26 стихотворения и 140 художествени творби. Статистиката за тази година посочва, че деца от 21 области на България и 6 различни държави - Великобритания;  Молдова, Канада, Австрия, Чехия и Франция са били част от конкурса. Тази година взеха участие три деца на възраст 6 години от България, Великобритания и  Канада! 

Коментари