Печат
Категория: Създадена на Неделя, 11 Октомври 2020 Написана от BurgasArt
В камерния концерт на Бургаската опера на 13-и октомври ще участват талантливи млади солисти и изтъкнат тромпетист
 
Талантливи млади солисти и изтъкнат тромпетист ще участват в камерния концерт на Бургаската опера на 13-и октомври, вторник, от 19.00 часа. 10-годишният цигулар Владимир Меранлиев ще е най-младият сред изпълнителите, които са носители на многобройни национални и международни награди. 
 
Зад диригентския пулт на Камерния концерт във вторник ще застане 30-годишният Цанислав Петков, който наскоро дирижира с голям успех „Хубавата Елена“ в Зала Опера. Тромпетистът Петър Македонски ще солира с оркестъра на Бургаската опера на 13-и октомври с Концерт за тромпет и оркестър в  Ми мажор от Йохан Батист Неруда и „Голяма руска фантазия“ от Жул Леви.
 
Плеяда от млади солисти очаква бургаската публика във вторник. 12-годишната цигуларка Олга Дойкова е сред най-талантливите. Тя дебютира като солист на оркестъра на Държавна опера – Бургас – на Камерния концерт на 24-и юни т. год., в Зала Опера, който ще се запомни като най-необичайната сценична проява в историята на Бургаската опера – всички изпълнители, солисти и оркестранти, както и диригентът, бяха с предпазни маски, а концертът беше първата изява на закрито след края на извънредното положение. Очакваме яркото сценично присъствие на Олга като солист на оркестъра отново, след нейните многобройни награди на световни и национални конкурсни прояви. Тя ще изпълни красивата романтична цигулкова пиеса от Георги Златев Черкин  "Севдана", както и темпераментната композиция в ритъма на чардаша  "Хайре, Кати" от Хубай, която, по думите на изтъкнатия цигулков педагог Людмила Иванова, която подготвя  Олга Дойкова за нейните конкурсни и сценични изяви, се изпълнява за първи път в България. 
 
За първи път с оркестъра на Бургаската опера ще се представи друг 12-годишен солист – Костадин Кошничаров, възпитаник на клавирния педагог Юлия Ненова-Кехайова, дългогодишен директор на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас. Младият пианист също има забележителна сценична биография, въпреки крехката си възраст. Костадин ще изпълни Дивертименто за пиано от Волфганг Амадеус Моцарт. 
 
Роденият в Лондон 10-годишен цигулар Владимир Меранлиев ще се представи с I-ва част на Концерт за цигулка в ла минор Йохан Себастиян Бах. Той също, както другите млади солисти, е дал сериозна заявка за блестящи изяви по световните сцени и за в бъдеще. 
 
В концертната програма, добре балансирана и включваща произведения, които предизвикват емоционален отклик, са: „Сарабанда, Жига и Бадинери“ от Арканджело Корели  и "Серенада" от Едуард Елгар, в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Бургас, под палката на Цанислав Петков, концертмайстор – Ваня Златева. 
 
Билети за концерта на 13-и октомври в Зала Опера можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Eventim и Grabo. 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...