Печат
Категория: Създадена на Събота, 17 Януари 2015 Написана от BurgasArt

Нарекъл съм го „Cool Taxi”, защото искам да покажа, че българите сме готини хора, но трябва да се обединим, казва Милен Семерджиев, който живее от три години в САЩ

Българите сме готини хора, но сме разделени и е време да се обединим, казва Милен Семерджиев, който от три години живее в Чикаго.

Заради носталгията по родината и воден от желанието да покаже, че българите сме готин народ, патриотът облепи с фолио в бяло, зелено и червено таксиметровия си автомобил. От половин година българското такси събира погледа на американците. 

„Нарекох го „Cool Taxi”, което в превод означава „готино такси“, защото исках да покажа какви хора сме българите. Идеята ми хрумна случайно. Стояхме с брат ми пред компютъра и умувахме как да изглежда колата и решихме защо да не я направим цялата в нашия флаг. Странно им е на хората. Не са виждали такова нещо. Американците си мислят, че колата ми е мексиканска, но българите си знаят, а това е по-важно. Не трябва да се крием, а да показваме какви сме“, каза Милен пред камерата на Нова телевизия.

Той облепил колата си сам и сега иска да разшири бизнеса си. Патриотът работи сам, без диспечер. Той мечтае да оцвети и други коли в бяло, зелено и червено.

 Българският трибагреник се вее гордо в чикагски ресторанти и пред домовете на родолюбците

„Живея от десет години в Чикаго и едва издържам. Иде ми да взема първия самолет и да се прибера в България, но там вече нямам никой. Баща ми си отиде на ония свят преди три години и не можах да се сбогувам с него. Когато се прибрах, той вече беше погребан. Едва успях да убедя майка ми да дойде с мен. Сега и двете тъгуваме за родината, но там всичко ни взеха. Измамници ми отнеха родния дом“, споделя Таня. Тя е медицинска сестра. Със съпруга й, който е поляк, имат две деца и дом, с който са се сдобили след много премеждия. 

„Може да разочаровам тези, които си мислят, че в Америка животът е лек. Дежурствата ми са тежки. Съпругът ми пък работи по 12 часа. От работа рядко се виждаме, но такъв е животът. Не бива обаче да се оплакваме. Сами си избираме съдбата“, казва Таня. Българското знаме се вее и пред дома й. 

„Искаше ми се като един мой познат от Ловеч да си украся фасадата на терасата с цветовете на трибагреника, да изрисувам там Христо Ботев и Васил Левски, но не срещнах подкрепа и се отказах. Не му е било лесно и на него. Теглил е кредит, за да може да си санира апартамента“, добавя медицинската сестра.

За разлика от Милен обаче, тя не вярва, че нещо може да обедини българите. 

Знамето може да обедини патриотите, но не и мършата

 Петко Рачев Славейков го е казал най-точно: 

„Не сме народ, не сме народ, а мърша,

хора, дето нищо не щат да вършат.

Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!

"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас“. Преди 140 години той е написал, че 

„Само знаем и можеме, и щеме

един други злобно да се ядеме...“. Какво се е променило оттогава? Дори и на хиляди километри от родината, има българи, които не могат да живеят спокойно, ако не направят някоя пакост на някого“, казва Таня. Тя с болка си спомня как измамници „купили“ апартамента на родителите й с фалшиви документи. Според нея, няма власт, която да може да спре имотната мафия, защото българските съдии, прокурори и нотариуси са корумпирани. 

Макар и ограбвани, хората в България имат неща, които никъде ги няма, добавя измъчваната от носталгия дама и рецитира част от стихотворение от Добри Чинтулов:

Небесна радост там живее

покрай студената вода,

там вятърът кога повее,

в сърца разлива веселба.

И Раят и адът, според Таня, са в България

 Затова и всеки, който напусне тази родна земя, вечно тъгува. 

Поетът, историк и фолклорист Христофор Тзавелла пък вярва, че България може да се възроди. Неотдавна книгата му “Кирилици”, посветена на житието и битието на личностите от Мизия, Тракия и Македония, които създали Българската държава, излезе от печатницата. Тя е била цензурирана преди 10-и ноември 1989-а. В интервю за БНТ Тзавелла, който е известен със своя бунтарски дух, призова управляващите да не се държат като слуги на Брюксел, а да защитават националните интереси.

“Аз съм много разочарован от българските правителства, те само политиканстват, задоволяват някакви икономически интереси, това не е това за което сме живи и трябва да живеем. Преди всичко трябва да гледаме на своите национални интереси и след това да се съобразяваме със своите съюзници, а не да ставаме слуги, защото слугата ходи с наведена глава пред своя господар. Наведената глава винаги може да се окаже с един ярем над врата. Аз не искам да бъда такъв, нито моите деца”, каза Тзавелла, който е потомък на знатен средновековен род.

Управляващите в София обаче едва ли ще се вслушат в думите на фолклориста. В заспала България няма сила, която да ги принуди да милеят не за своите, а за националните интереси. Милен Семерджиев и неговото „готино такси“ ще обикалят Чикаго с надеждата българите да се обединим. За жалост там разветите знамена са повече, отколкото в милата ни родина,  поробена от политиците, които психологът Еленко Ангелов нарича  студенокръвни рептили (змии)! 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...