Печат
Категория: Създадена на Понеделник, 05 Август 2019 Написана от BurgasArt

 Петър Георгиев – Пешето, който е брат на най-обичаният морски спасител и бард Бойко Георгиев, ще пее на „Охлюва“ в Бургас с приятелите си от „Солени ветрове“

Известен китарист иде в Бургас за Летните празници на изпятата поезия „Солени ветрове“, съобщиха организаторите на Международният бардфестивал.
„Радваме се да ви съобщим, че скъп гост на фестивала ще бъде известният музикант Петър Георгиев - Пешето. По време на фестивалната програма на „Солени ветрове“ той ще изпълни някои от авторските си песни.

За поредна година, сдружението ще връчи наградата "Приятел" - на името на Бойко Георгиев. Тя се дава за проявена човечност и за оказана безрезервна подкрепа към фестивала на бардовете. Във връзка с тази награда и като почит към творчеството на един от най-обичаните бардове ще чуем песни на Бойко Георгиев в изпълнение на Петър Георгиев-Пешето.“ разказва председателят на Сдружение „Солени ветрове“ Светлана Стоянова.

Покрай китарата на брат си (Бойко Георгиев), Петър Георгиев - Пешето се научава на първите акорди още на 7-годишна възраст. Започва да свири професионално с Кирил Калев и “Приятелите на песента”, а след това и с Михаил Белчев. След завършването на висшето си образование решава да се занимава предимно с музика като заминава в чужбина.

Както сам казва в едно интервю: „Пътувах в чужбина като повечето колеги, но се върнах. Разбрах, че това не е за мен. Интересуваше ме да правя и аз собствена музика, а имах и нужда. Правенето на музика е необходимост, идва отвътре и няма как да му избягаш – то те гони. И няма как да не го направиш, защото иначе влизаш в конфликт със себе си. Много ценя работата ми с Мишо Белчев. Пътувах с него около година и половина – две и му акомпанирах. Това беше много важно за мен, разбрах значението на думите и на текста. На хубавия текст.“

През 1991 г. Пешето участва в големия концерт “РОК НОСТАЛГИЯ” на стадион “Академик”, където се запознава с всички именити блус и рок музиканти и свири съпровождаща китара на “Щурците”. Започва да свири с Кирил Маричков и Валди Тотев в самостоятелните им концертни изпълнения, както и в записите на албумите им. Част е от група “Джендема”, където прави голяма част от аранжиментите на песните. Композира музика за няколко филма, сред които е „Омбре“ от 2014 година. В последните години основната група, в която свири, пее и композира е „Delta Roosters”. В началото на 2019 издадоха албум “Блус и ритъм” с 12 собствени композиции на български, с който много се гордеят.

40 барда от Европа на Солени ветрове

Почитателите на изпятата поезия тръпнат в очакване да видят известния музикант и любимите си бардове.

В 11-ото издание на Летните празници на изпятата поезия „Солени ветрове“ в Бургас ще участват около 40 известни поети с китара от България, Германия, Украйна и Русия. Поетично-музикалният ураган ще се извие на „Охлюва“ и на открита сцена „БулевАрт“ в дните от 22-ри до 24-ти август. 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...