Печат
Категория: Създадена на Събота, 03 Август 2013 Написана от BurgasArt

Рожденикът получи от пловдивския бард и лютиер Светлозар Николов нов музикален инструмент – черна лира с формата на рога

Флагман.БГ

Сълзи от смях на концерта “За чесане бодилче”, “Солени ветрове” продължава с “Песента на барда” от 17:30 часа

Петото издание на фестивала “Солени ветрове” се превърнаха в истински празник за почитателите на изпятата поезия и за Красимир Йорданов. Бардът, който е роден в Бургас, но живее в Майнин дол (Пловдив) и е известен с артистичното прозвище Див Козел, празнува вчера с приятели и фенове своя рожден ден.

 След като разплака от смях публиката на “Охлюва” със своята жестоко диетична песен, рожденикът получи от пловдивския бард и лютиер Светлозар Николов нов музикален инструмент – черна лира с формата на рога. Стотици пожелания получи Дивият козел след концертите “Песента на барда”, За чесане бодилче” и на “Бардовете по света”, но най-хубав бе тостът на Светлозар Николов, който му пожела да умре, но не сега, а след поне 100 години и не от старост, а от лудата ревност на 20-годишен любовник. 

Красимир Йорданов почерпи приятелите и своите най-верни почитатели с гигантска торта, която беше с надпис “Див козел на 46”. 

Освен Дивия козел, обаче, рожден ден имат и Летните празници на изпятата поезия “Солени ветрове”. 

“Тази година е много важна за нас, защото организираният от нас и от Община Бургас фестивал става на пет години. Поставили сме си за цел да популяризираме авторската песен”, каза координаторът на “Кръгът на барда” Светлана Стоянова при откриването на Летните празници на изпятата поезия. Разкошен букет от кмета Димитър Николов бе поставен на сцената до портрета и китарата на барда Христо Граматиков, който си отиде от този свят преди три месеца. 

“Христо е с нас, пазим го в сърцата. Той остави душата си в “Кръгът на барда”, затова през целия фестивал ще усещаме неговото присъствие”, каза още Светлана Стоянова. Даниела Йотова пък прочете от името бургаския градоначалник поздравителен адрес към бардовете и техните почитатели. 

“Поети с китари, бъдете здрави и не спирайте да творите! Продължавайте да пеете с душа и сърце за проблемите и мечтите, за истинските неща!”, пожела Димитър Николов. 

“Солени ветрове” продължава и днес. Известни бардове ще излязат на сцената в 17:30 часа за да участват в “Песента на барда”. 19 пък е началният час на Националния конкурс за нова песен “Срещу вятъра”, а поетът Балчо Балчев ще изнесе рецитал “Бардове без китара” от 20 часа. Фестивалът ще завърши с концерт в памет на Христо Граматиков “Сипе се черният пясък” от 20:30 часа.

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...