Печат
Категория: Създадена на Четвъртък, 13 Юни 2019 Написана от BurgasArt
Имаме си предатели по наследство и Родината ни бавно, но сигурно се мюсюл- манизира, казва Георги Катрафилов- правнукът на поп Сава Катрафилов - най-славния измежду Ботевите четници
 
Интервю на Димитър Мишев с Георги Катрафилов за в. "Компас"
Две години участвах на Ботевите тържества на 2 юни в Бургас и ми направи впечатление, че макар и дясната ръка на Ботев, Сава Катрафилов не се споменава, въпреки че е включил и своята чета в общата с Ботев, сподели пред репортер на „Компас“ правнукът на славния будител и революционер. „До паметника на прадядо ни са поставени кофите за боклук. Това ли е заслужил?“, пита той.
„Прекрасно е, че в Морската градина на Бургас е отделен кът на признателност с бюстове на героите за Освобождението на България! И нашият прадядо Сава Катрафилов е бил във връзка с повечето от тях“, добавя Георги Катрафилов, който наскоро издаде книга за най-славния будител и революционер, живял в Бургас.
 
-Книгата ви за живота и делото на поп Сава Катрафилов вероятно ще помогне на много българи да преосмислят ценностите си и може би ще осъзнаят, че само на тази земя, напоена с кръвта на герои като него, могат да са истински щастливи. Защо я озаглавихте „Непокорният“ и вярвате ли, че покорният днес народ може да промени съдбата си и на него да не се гледа вече като на изчезващ?
- Бях решил да озаглавя книгата „От всякъде гонен, не навсякъде приет”. Съпругата ми и редакторите обаче ме посъветваха да променя заглавието. Ето защо написах „Хроника за живота и делото на Сава Катрафилов” и заглавието да е „Непокорният”, което отговаря най-добре на същността на моя прадядо.
Споменах в книгата си „Аз, непокорният....”, за което искам да обясня:
В казармата попаднах при ротния командир, при когото се бяха събрали и взводни командири. След кратък разговор с тях, ротният се обърна към мен с думите: Катрафилов, от много време съм командир и за пръв път попадам на войник, който е така изпълнителен и така непокорен!”. Обясних накратко каква родова издънка съм.
А относно това, дали покорният народ ще промени съдбата си, или ще я преосмисли, както и дали ще промени и ценностната си система отговарям: ще поживеем и ще видим, а и вярвам само на това, което е станало.
Благодарение на робството народът ни е станал овчедушен, но по време на войните, които е водил българският войник, се е доказал и дръзкият лик на нацията. Изводът ми е, че бихме могли да се справим с лошото в страната ни, па макар и с малцина „луди глави”!
-“И сто живота да имах, бих ги дал за нея – свободата“ – Това са думи на вашия прадядо, загинал като герой при едно от последните сражения на Ботевата чета с армията на поробителите. Ако беше сред нас днес Апостолът на освобождението, както будителят Стоян Шивачев го описва, какво би казал на онези тирани, заради които децата на България си стягат куфари, прокудени от немотията?
-А защо децата ни напускат страната? В началните години след промяната – от любопитство, защото пътуванията на Запад бяха ограничени по време на социализма. Днес „бягат” в чужбина за по-добро и достойно заплащане на труда им, за да живеят и се трудят в добре уредена държава, което липсва в България, а и да не забравяме двойния стандарт при прилагане на законите у нас. В чужбина заминават да работят и живеят предимно работливите и умните, т.е. изтича интелектът на България. Изключение правят „черноликите братя”, за които в много случаи се полага необяснимо внимание!
Комисионните, които получават правоимащите от чужди заинтересовани страни всъщност водят до подаряване и продаване на българските интереси. Е..., а наричат българите в чужбина предатели!!!
Днешното време много прилича на това, когато управляваше убиецът на своите съратници Стефан Стамболов (това е моето убеждение), което време се смята проспериращо за България по пътя към Европа. И без натиска на Русия бихме се отправили натам, въпреки че не са ни помогнали европейците за свободата на България, а Стефан Стамболов постига това и благодарение на комисионните, които е получавал. Всъщност дали по този начин не е бил най-богатият в това време?
В България класовата диференциация е фрапираща. Причината според мен е многопартийната система – надали в други държави има толкова партии на глава от населението. Желанието на партиите у нас е да се краде и да се натрупват незаслужени богатства. Свидетели сме на много разследвания в последно време.
-Христо Ботев признава, че поп Сава Катрафилов му е бил дясната ръка, а Левски - че без него не може. Бургас е бил един от градовете, в които вашият прадядо е бил учител. Това, което сте написал в книгата си, едва ли някога ще го видим в учебниците. Какво трябва да се промени, за да опознаят децата ни историята и да затупти в сърцата им любовта към България?
-Да, действително моят прадядо е бил учител тук. Сега Бургас е един от най-добрите градове за живеене в България, което е много радостно. Но относно това дали някога ще видим написаното от мен в учебниците по история – не, поне тези години. В момента мозъците на младото поколение се промиват с невярна и съмнителна информация. Това естествено се допуска от служителите в Министерството на образованието, от пишещите учебници, ведно с предателски мислещите туркофили и благодарение на безразличието, проявявано от политическата класа. Съжалявам, но трябва да направя извода, и сигурно не само аз, че България бавно и сигурно се мюсюлманизира, така както и Балканите, и Европа. За промяна към правилен самостоятелен курс на страната ни във всяко отношение на обществения живот се изисква воля от страна преди всичко на управляващите ни политици, но аз силно се съмнявам в това! В историята ни българският войник е печелил победи, но политиците са предавали и загробвали България. И днес има голяма прилика в потъпкване на интересите на държавата ни, та камо ли на народа!!!
Аз, правнукът на Сава Катрафилов, отново изразявам своето отношение рязко и открито: всичко казано по-горе се прави за пари и желание да се сервилничи и на ДПС. Мога да споделя за проведеното неотдавна интервю по официалната българска телевизия с добре платен историк, който престъпно обясни, че турското робство в България не е било робство в истинския смисъл на думата за българите!!! И за съжаление същият е бил посланик на страната ни в чужбина, може би за благодарност!!! В България съществуват предатели по наследство!
-„Ако дядо ми възлюби Отечеството и народа, за които се пожертва и се обезсмърти, това си е негова заслуга. Нашият дълг е да бъдем достойни за неговото име“. Това са думите на вашия баща Христо Катрафилов. С този завет завършва „Непокорният“. Тежка ли е отговорността или кармата да носите неговото име? 
-Наистина е тежка отговорността с брат ми Панайот да бъдем наследници на два славни рода – на Катрафиловия и на Съртмаджиевия. Но има още един представител в историята на нашето семейство – другият ни прадядо Христо Георгиев Чолаков, баща на баба ни Захарио. След потушаване на Старозагорската буна, където е бил участник, той се крие в Несебър и там създава семейство. Ето защо с брат ми Панайот се гордеем, че сме наследници на деди, взели участие в националната борба и се стараем да бъдем полезни на обществото ни.
-Потомък сте и на знаменосеца на ямболската чета Жеко Андреев Съртмаджиев. Той увисва на бесилката заради желанието си да види България свободна. Ако напишете за него книга, как бихте я озаглавили?
-Жеко Андреев Съртмаджиев е брат на прабаба ми от Ямбол Екатерина, т.е. вуйчо на дядо ни Панайот Митев Съртмаджиев. От дядо ни научихме, че Жеко е бил предаден и увиснал на бесилката. Отново предателство...
Не съм мислил да пиша книга за Жеко Андреев, но за него и неговия живот се интересува повече братовчедка ми проф. Ирена Младенова от Стара Загора.
-Потърсих информация за него в Гугъл и не открих нищо. Какво бихте ни разказал за него?
-От госпожа Кирова, от Държавен архив – гр. Сливен научих, че всъщност Жеко Андреев е бил в четата на Стоил войвода /Стоил Вучков/. Повече сведения нямам. Във връзка със Стоил войвода ми бе казано, че Сава Катрафилов е водил с него спор за начина как да се организира четническото движение в България.
След обесването на Жеко Андреев, дядо ни Панайот се е заклел да отмъсти, като още от малък е създавал неприятности на мюсюлманите в Ямбол, особено след молитва.
След Освобождението на страната ни през 1878 г. той, още 16-17 годишен, отива на границата ни с Турция. Участник е и в Дирекьойския революционен окръг. Взел е участие и в Одринското въстание през 1903, за което получава значка с надпис „Македония – за нея ний се борим, за нея ние мрем”. /Панайот Маджаров „Въстанието в Одринско 1903 г.”, 2004 г./.
Приживе дядо Панайот е присъствал на възпоменанието от въстанието на Петрова нива, където възрастни хора, виждайки на ревера му значката, са му ставали на крака за почит.
Създал е семейство в гр. Поморие, имал е 11 деца, там сме родени и отрасли и ние с брат ми. За съжаление, за „благодарност” един македонец заедно с прокурор от града отнеха преди години с мошеничество фамилната къща на рода Съртмаджиеви!
С такава неблагодарност се сблъскахме и ние с брат ми в гр. Несебър. Неправомерно бе отнет собствен терен пред фамилната ни къща. По-късно разположихме малък ресторант, за който терен плащахме наем /тротоарно право/.
Остава ми да направя извод за себе си: дали да продължа да се чувствам поданик на България, или съм свидетел на отмъщение за това, че дедите ни са били борци за свободата на Родината ни!!!
-А какво се е променило от времето, когато българите са умирали, за да защитят своята чест, идеали и хората, които обичат и защо днес съвременниците ни гледат равнодушно как по спирките наркомани ритат възрастни жени?
-Очаквах смяна на системата, със задоволство приех обещаните промени, а то се оказа още по-голяма тегоба. Царува безразличие, безнаказаност, равнодушие, а и съдебната система допринася за това. Ценностната система на българите е разрушена тотално.
-Вярвате ли, че България ще се спаси, въпреки мрачните прогнози, че след 11 години ще се превърне в демографска пустиня и какво бихте пожелал на нашите читатели?
-В демографска пустиня няма да се превърнем. Хора е имало и ще има!
Пожелавам на нашите читатели борбеност във всяко едно отношение!

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...