ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
grani-talanta Наталья Матвеева Ноябрь и декабрь 2018 года для Милена Тотева обозначились еще одной гранью таланта - выбирать таланты среди выступающих на...
Вести

Логопед помага на деца с тиха книжка

Чудното вълшебство е направено от майка на дете с аутизъм от Своге по негови рисунки

Димитър МИШЕВ

Чудна книжка но не с книжни картинки, а с пана от текстил, помага на деца с аутизъм да говорят и да придобият полезни навици. Тя е като вълшебна и чрез нея логопедът Станислава Кодева по-лесно успява да надникне в света на своите малки приятели. Пред репортер на BurgasArt тя сподели, че т.нар. тиха книжка й подарък от майката на 9-годишния Алекс от Своге, на когото помага онлайн чрез подходяща терапия.

 „Децата с аутизъм обикновено са с висок коефициент на интелигентност, но живеят в собствен свят и не приемат други хора в него. Алекс е показал с рисунки какво иска да има в тази тиха книжка. Тази книжка е най-голямото постижение на майка му, защото по този начин тя е илюстрирала неговия свят. Направила я през неговите очи, т.е. по рисунките му“, обяснява Кодева, която е специализирала сугестопедия и сугестология. Била е и на специализация в един от най-известните детски центрове за работа с деца с аутизъм и синдром на Даун.  

„Един терапевт, който работи с деца, трябва първо да усвои умението да работи с детската душа, защото тя е много лесно ранима, специфична е и жадува за обич, за топлина, за разбиране. Затова специалистът трябва да стане приятел с детето и след това да решат заедно проблема. Изисква се внимание и най-вече любов, защото тя е в основата на всяка успешна терапия“, добавя логопедът-сугестолог.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гледайте във видеото как тихата книжка провокира говора при децата с аутизъм!

 

Коментари

Вести от региона