Как да си събудим духа и да подобрим здравето с мирното изкуство Чаткалина?

Печат
Категория: Здраве Създадена на Неделя, 14 Април 2019 Написана от BurgasArt

Димитър Кръстев ЧаткалинаМоже да предложим на човечеството добри решения на хронични проблеми и методи за подобряване на живота на планетата, казва Димитър Кръстев – създателят на Тай Чи Чаткалина

Изобретателят на мирното изкуство Тай Чи Чаткалина Димитър Кръстев показва ритуали за събуждане на духа и здравето. С помощта на неговото изкуство или танцова технология за създаване на разнообразни хореографски композиции, както той и приятелите му го наричат, е като медитация, след която човек се чувства като прероден, защото подобрява психо-физическото състояние на човека и неговата жизненост, сръчността, настроението, бързината на ума.
Убеден съм, че като българи ще предложим на човечеството през 21-ви век както добри решения на хронични проблеми, така и методи за подобряване на живота на тази планета като цяло, споделя Кръстев.

Това може да стане, като излезем на световния културен пазар с една достойна, съвременна, цялостна и хуманна психо-физическа система, която всеки един човек може да прилага най-напред в собствения си живот, добавя той.

Всеки делничен ден от 7:00 – 8:30 часа в парка срещу Спортната палата, а във вторник и четвъртък от 18:30 - до 20:00 ч. до Откритата сцена в Борисовата градина той показва на хората как със серия от упражнения с партньор да подобрят равновесието, координацията, концентрацията на вниманието, подвижността на ставите, синхронизирането на дишането, движенията, енергията, вниманието. Чаткалина освобождава от стреса, казва създателят на мирното изкуство, което включва всички здравословни ефекти от бавните движения в китайското бойно изкуство тай чи чуан. Единствената разлика е, че заради взаимодействието с партньора е красив танц, а не битка за надмощие.

„Ритъмът при Чаткалина може да го създадем само при партньорството с друг човек. Затова го наричам ритуал за събуждане за духа на сътрудничество“, казва Димитър Кръстев.

Той е член на МЕНСА, работил е като говорител в Българското национално радио и БНТ. Дублирал е и над 3000 научно-популярни, документални, сериали, анимационни, ситкоми и игрални филм по БНТ, НТВ и телевизия “7 дни”, ТВ 7, GTV, „Доли медия студио”, бТВ, „Медия Линк” и др. Познат е и на хората, които се занимават с бойни изкуства (айкидо, тай чи чуан), самопознание (инсайт, метод „Силва”), дао ( по системата на Мантак Чия), тантра, арт терапия, пантомима, състезателни танци, масажи (класически, юмейхо, тантра), рейки и медитации. Преподавал е изобретената от него танцова технология Чаткалина в НАТФИЗ.
През 1993 г. Димитър Кръстев завършва курс по специален източен масаж в Китай, ръководен лично от създателя му, японецът Масаиуки Сайонджи.

Христо Денев: Принципите на Рейки ми помогнаха да стана по-добър и полезен за хората

Изкуството Чаткалина, което представлява съвсем бавно изпълнявана форма от различни, плавно свързани движения, надгражда три доказано полезни активности за хората: несиметричната гимнастика, но без характерната за нея скука; няколко китайски бойни изкуства, но без страха, дебненето, травмите и болката; танцуването, но освен краката, активно се включват и ръцете. То е от 77 основни позиции, всяка от които след това участва в някакъв модул, който се изпълнява с партньор.

Чаткалина може да се превърне в улично или социално изкуство, което освен че ще забавлява хората, ще им помага бързо и лесно да се опознават и да стават приятели. Това мирно изкуство допринася и за профилактика на деменция, амнезия, склероза, обездвижване.

Димитър Кръстев е създател и на уникалната оздравителна система от психологически и философски принципи, целяща да пробуди духа на сътрудничество в хората. Подобно на йога и тай-чи-чуан, методът Дуоника, който Кръстев е разработил, повишава себеосъзнаването. Чрез него се постига баланс между тялото и психиката ни. Това от своя страна помага да се справяме със стреса и да постигнем радост от живота, здраве, оптимизъм и хармоничност. Така освобождаваме ума си от наследени митове и заблуди и тръгваме леко по пътя на целесъобразното самоусъвършенстване.

Дуоника е една мощна и цялостна система, която събужда творящия дух в нас и му дава път за изява, казва нейният създател. Тя включва като методи наблюдението, разбирането, осъзнаването, преживяването, творенето. Това всъщност са етапите на едно и също нещо. Става дума за свободната воля, уточнява авторът на “Дуоника”. Докато не се събудим, нямаме такава.

 

Ние сме нещо като биороботи в сомнамбулно състояние и действаме като програмирани - ако ни разсмеят, се смеем, ако ни обидят, се натъжаваме, ядосваме и страдаме. Реагираме по точно определен начин. Нямаме никаква свобода нито на избора, нито на волята. 

Имаме ли в съня си свободна воля? Не, казва Димитър Кръстев. Лошата вест е, че и в живота сме като в съня. Но добрата е, че можем да се събудим. Пред вас е една такава система, която метафорично може да се сравни с будилник. Тя се появява във вашия кошмар с поканата да ви изведе от него. Въпросът е дали искаме да се събудим. 

По пътя на духовното си развитие неговите ученици овладяват осем могъщи закона, откриват печелившата система от знания за постигане на пълноценен, успешен и богат живот. От семинарите, които бившият радио и ТВ говорител организира, лесно може да разберете и овладеете връзката между здравето, секса, енергията, парите, сътрудничеството, хармонията, любовта и щастието.
Към българите изобретателят на Дуоника и Чаткалина се обръща с призив да се обединим в Клубове за сътрудничество, където да се генерират идеи, да разгръщаме творческите си способности и да си решаваме проблемите. 

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
kanun-dnya-pobed Наталья Матвеева Каждый год мой главный праздник 9 МАЯ я праздную по разному. Организация больших праздников и бессмертного полка позади....