120 000 долара са нужни за лечение на дете от Бургас

Печат
Категория: Здраве Създадена на Събота, 22 Септември 2018 Написана от BurgasArt

3-годишният Никола и майка му се прибраха обнадеждени тези дни от Барселона след среща с известния детски ортопед д-р Пейли

120 000 долара са нужни за хирургическа операция на 3-годишния Никола от Бургас, роден с вроден дефицит на бедрената кост. Много родители откликнаха на призива за помощ и подкрепиха малкия юнак. Те се включиха в кампанията „Дарение вместо цветя“, след като майката на момчето призова хората вместо да подаряват букети на учителите в първия учебен ден, да му помогнат с пари за лечението.

Идеята бе вместо купищата цветя, които скоро след първия учебен ден отиват в контейнерите за смет, да се помогне на едно дете.
Момчето е с вроден дефицит на бедрената кост,
което причинява сериозно изоставане в развитието на едното краче на детето. Ражда се с разлика около 2 сантиметра, а сега вече са около 5. В момента момчето ходи със специална вътрешна стелка, но тя не е достатъчна, за да коригира разликата. Заради този проблем малкият Никола не може да стъпва на цяло краче.
Възможно е да получи множество изкривявания и допълнителни здравословни проблеми, породени от това състояние.
3-годишното дете и майка му се прибраха обнадеждени тези дни от Барселона след среща с известния детски ортопед д-р Пейли.
„Прегледът беше повече от приятен. Според него има два варианта: първият е този, който ни беше предложен в самото начало - външен фиксатор за удължаване на костта. Той ще трябва да стои на крачето 12 седмици, през които удължава, и още толкова до заздравяване на костта. Вторият е за вътрешен фиксатор и машинка, която удължава. Това е нов метод, разработен от Института „Пейли“, при него се избягват инфекциите от спиците, които ще минават през крачето, но костта трябва е с определена дебелина, която не се вижда на нашите снимки“, сподели във Фейсбук майката на Никола - Валентина Христова.
„Така се избягва една операция от свалянето на външния фиксатор и може да остане дълъг период. Ако се наложи второ удължаване, няма да има нужда от нова операция. И двата варианта не са леки и имат своите минуси и плюсове. Ще направим нови снимки и след това ще се реши дали е подходящ за вътрешно удължаване и кога може да бъде направено“, добавя тя.
Пред камерата на бТВ пък Валентина Христова сподели, че ако синът й не бъде опериран, може да получи сколиоза или изкривяване на таза.
Семейството е потърсило най-добрите специалисти в ортопедията
и ги насочват към Америка. Лекари от медицински център "Света Мери", Уест Палм Бийч, Флорида, казват, че важната операция може да се направи още сега, ако родителите имат пари да платят за интервенцията.
Според специалистите зад Океана, които ще извършат операцията, тя трябва да бъде извършена именно сега, защото всяко забавяне може да доведе до тежки физически проблеми за малкия Никола.
Майката на Ники подала документи в Център Фонд за лечение на деца
Процедурата обаче се оказала изключително бавна и тромава.
След като чакат отговор месеци наред, майката на Ники получила неофициален отказ – от специалиста, който трябва да даде компетентното си мнение пред комисията, съобщава mamaninja.bg.
За посещението при специалист, което е задължителен етап от цялата процедура, майката на Ники е била таксувана 85 лв., въпреки че предварително й е било казано, че такса няма.
Въпросният „специалист“ е лекар на преклонна възраст, който директно заявил на майката на Ники, че няма да им отпуснат средства, защото такова лечение се провежда и в България. Трябвало обаче да изчакат 6-7 години.
„Прегледът продължи доста дълго, все пак сме при професор: опита се да ми покаже и да ме убеди как организмът на Никола се бори сам (С кое?); свива коленете и така мери едната разлика – 3,5 см, показва ми как визуално си личи, че крачето с по-късото бедро под коляното е по-дълго – о, чудо, наваксал е! Обаче математиката говори друго - при изпънати крачета линийката на професора показва 4,5-5 см. Замълча си!“, разказва майката на Ники.
„Той отрече физиотерапията: „Не е нужна, апаратът сам удължава, стига сте чели, да не си биолог?“ - ( пита ме 10 пъти какво работя, професията ми не е интересна и не можа да я запомни) – „Защо вярвате на майки във Фейсбук, аз имам над 100 удължавания?“ - поредният въпрос към мен. Отговарям – „Защото ми говорят за реално осакатени деца, оперирани в България, и то на по 10-11 години, не за статистика и написани дисертации или както и да е там.“ Компютърът на професора не иска да заработи, Никола – (роден на 13.11.2014) казва: „Заспал е, трябва да се рестартира!“ - хоп взе, че тръгна...“, добавя Валя Христова.
„Абсолютно категорично отказа, на висок тон и заповеднически: „Аз отговор ДА за Америка няма да дам!“ Вече много исках да си ходим, доброто ми възпитание се изпаряваше, а все пак срещу мен стои професор на годините на покойната ми и любима баба! Казвам – „Добре, няма – няма! Ние тук Никола няма да разрешим да го оперират, имаме дарителска кампания и ще се борим докрай!“ - вече го бях ядосала професора и отговорът му беше: „Събирайте си в дарителската сметка!“, разказва жената.
„В България Ники трябва да е навършил 10 години, за да се направи удължаване на бедрената кост, само че вече разликата ще е голяма и няма как да компенсираме само с обувки, той стъпва постоянно на пръсти“, споделя майка на Никола.
Сумата от 120 000 долара е непосилна за семейството

Затова майката се надява щедри хора да им подадат ръка.
„Д-р Пейли е най-добрият специалист. Той каза, че може да направи операцията веднага. Единственият проблем е сумата, която е много голяма”, добави Христова.
„Моето дете няма да бъде опитно зайче! Казват, че държавата сме ние, но не - не сме. Държавата са шепа хора, които летят в 1-ва класа, имат си лични шофьори и скъпи лимузини, ползват по 2-3 месеца платен годишен отпуск, взимат високи заплати, хонорари, за които ние дори не мечтаем, и всичко това се плаща с нашите пари! Ние го позволяваме!“, коментира дамата, която се надява българите да проявят човещина за разлика от управниците ни и да спасят едно дете.
„Децата на България заслужават най-доброто лечение, не просто лечение, а най-доброто! Ние ще се молим, ще просим, ще събираме и ще се борим докрай, не ме е срам и няма да се откажа! Аз съм просто една майка!“, споделя тя.
Кутии за дарения има поставени и в различни търговски обекти
„Мечтата на Никола е …да ходи бос. Странно, нали? Не му даваме, защото едва стъпва, дори на плажа е със сандали. Помогнете му да има нормално детство, да ходи, да тича, да се смее и да живее живот без болка и увреждания! Благодарим от сърце на всеки отзовал се!“, споделя Валя Христова.
Нека помогнем на едно прекрасно дете да има нормално детство!
Как можем да помогнем на Никола
1. Да предложите своя вещ на търг в базара (facebook.com/groups/chancefornikola) или съответно да закупите такава, като търга печели предложилият най-висока цена и превежда цялата сума по сметката на Никола;
2. Да преведете сума по дарителската сметка на Никола :
IBAN : BG92UNCR70001523296890
BIC: UNCRBGSF
Титуляр по сметката: Никола Петков Димов
3. Да поставите дарителска кутия, като качите информация за това тук, ще има отделен пост с поставените кутии.
4. Да организирате различни благотворителни мероприятия и базари на различни места в страната, за което да ни информирате и ние ще Ви съдействаме с каквото можем.
5.PayPal : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

6. В сайта HelpKarma - https://helpkarma.com/campaign/shans-za-nikola-103 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
blagotvoritelyonaya-v-stavka-detskih-risunkov ‎Наталья Матвеева‎ Каждый день будет выставлен особый рисунок ,,картина дня,, У нас есть рисунки, настоящие картины, которые украсят дом...