ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
milen-na-velene Бывают дни, когда опустишь руки, бывают дни, когда ты ждешь того, случится то, что ждешь и происходит, то, именно того, чего ты ждешь. Случилось...
Вести

Бунтар протестира срещу лекарския рекет с кебапчета

Здравните заведения са превърнати в кебапчийници, но аз предпочитам да изям парите, които ми искат, с приятели, вместо да плащам такса "луксозни условия", споделя Ростислав Стоянов

Варненец вдигна бунт срещу безобразията в здравната система. Той реши да изрази недоволството си по нестандартен начин като организира символичен протест с кебапчета и игра на белот пред болница. 

Търсим символиката, защото здравните заведения са превърнати в кебапчийници, каза Ростислав Стоянов пред камерата на Нова телевизия.

 Историята му започва по обичайния начин – преглед при специалист-ортопед, който го насочва за операция на ръката. Предложение за операция в конкретна частна болница. Постъпва в нея, настаняват го в стая, после го викат за оформяне на документите.

"Подписах няколко документа за нормалните такси от 5,80 лева и документ, че съм съгласен за упойка. Последният документ, който ми се даде, беше за такса 50 лева. Попитах каква  е тази такса, те ми казаха – такса „самофинансиране”, разказва Ростислав. 

Отказва да я внесе и напуска болницата, защото операцията е платена по Здравна каса. Връща се по-късно в болницата и иска обезщетение от 250 лева за изгубеното време. От болницата са категорични, че нямат вина, за да плащат обезщетение. Казват, че настанили Ростислав в стая преди оформянето на документите за негово удобство. А и в приемната имало информация за дължимата такса.  

От Здравната каса обаче са категорични - болница, която има договор за лечение по клинични пътеки с тях, не може да връща пациенти с мотива, че не искат да платят такса за немедицински услуги.

Българските болници са превърнати в кебапчийници, в които пациентите трябва да бутат пари под масата. Ростислав както и повечето българи обаче, предпочитат да изядат парите си с приятели, отколкото да ги дадат на лекарите. Интернет е залят с новини за тази такса. Навсякъде се иска, но е представена по различни начини, добавя протестиращият мъж. Бунтът му срещу абсурдите в здравеопазването може да успее, ако повече българи, които не са съгласни с лекарския рекет, го подкрепят.

Коментари

Вести от региона