ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
zvanie-sootechestvennik-goda-2017-prisuzhdeno-natalyoe-matveevoi Звание «Соотечественник года-2017» - За особый вклад в популяризацию русской культуры в Болгарии » присуждено Наталье Матвеевой...
Вести

Българка води битка с рака и с бюрократите, дава по 7000 лева на месец за безплатни лекарства

Диана Борлакова: Не лекарите, а чиновниците определят лечението на онкоболните

Лечението на онкоболните у нас зависи не от лекарите, а от чиновниците. Животът на тези хора се е превърнал от борба с диагнозата във война със системата. Това заяви пред камерата на Нова телевизия Диана Борлакова, която от 14 години воюва с рака и е на път да победи страшното заболяване.

От началото на годината тя чака НЗОК да й отпусне животоспасяващото лекарство афинитор, което уж се дава безплатно, но тя е принудена да си го плаща сама. Цената му е 7000 лева и стига само за месец. 

“Разбирате ли какво означава да знаете, че лекарството го има, че ви помага, но не можете да си го купувате, защото е скъпо, а уж е безплатно!? Всичките изследвания, които направих, няколко месеца, след като го започнах да го пия, показаха, че болестта е стопирана. Трябва обаче да свикна с мисълта, че завися от чиновниците и от това, че вероятно няма да имам пари утре да си го купя”, казва Диана. 

“Трети път водя борба за лекарство. Стигнах до извода, че чиновниците определят лечението на онкоболните, а не лекарите. Лекуващият лекар предписва и настоява да се приложи определена терапия, но накрая от Здравната каса казват - нямаме пари”, уточнява младата дама.

Тя признава, че често мисли да напусне България. Сигурна е, че няма държава, която да й откаже убежище, след като чуе историята й.

Коментари

Вести от региона