Павел Попандов: Недялко Йорданов ме научи да ходя по сцената (ВИДЕО)

Печат
Категория: ТВ Създадена на Събота, 21 Март 2015 Написана от BurgasArt

Ролята на дядо в живота ми е най-трудната, споделя актьорът

Димитър МИШЕВ

Павел Попандов има десетки роли в киното, но сравнително късно се качва на театрална сцена.  „Занимавах се основно с кино и до 1992 г. имах само една телевизионна изява с Крикор Азарян. Недялко Йорданов ме научи да ходя по сцената. Искам да му благодаря и да пожелая да е здрав и все така напорист!“, каза актьорът в предаването на Лора Крумова и Галя Щърбева „Комбина” по Нова телевизия. 

Заради ролята на вълка в детската пиеса „Вълкът срещу козата и трите й козлета“ на Недялко Йорданов, Попандов се превърнал в страшилище за децата от блока, в който живеел. 

„На етажа ми имаше едни дечица. Те бяха на мой колега. Един ден звънях да търся бащата. Вратата се отвори, появи се едно от децата и изкрещя „Я, вълкът“ и веднага затвори. После като ме срещаше, ме гледаше подозрително. Същото беше и с внучката на Недялко Йорданов. Дълги години не смееше да ме погледне“, разказва актьорът.

Култовата реплика „Аз казах ли ви, че тая е курва“, която той изрича в „Оркестър без име“, се оказва, че липсва в сценария. 

„Винаги съм бил върл противник на нецензурни думи, както на сцената, така и извън нея, но нямаше как да не кажа точно това, макар че тези думи не бяха в сценария. Людмил Кирков и Станислав Стратиев ни даваха абсолютна свобода. Този епизод с италианеца нямаше нищо общо със сценария“, добавя Попандов.

За ролята в „Оркестър без име“ му се наложило да отслабне с 16 килограма, защото Людмил Кирков му заявил, че ще я има само ако може да си сложи костюма от абитуриентския бал. 

„Положих неимоверен труд. Отказах се от кола, от цигари, от алкохол, от абсолютно всичко. Като отидох първата сутрин да тичам, един възрастен профуча като стрела край мен, а след малко и друг ме изпревари по същия начин. Хванах се за главата и си казах „Как е възможно? Аз съм на 36 години, а те са на два пъти повече от мен и в колко по-добра форма са“. Положих много старания обаче. Свалих килограмите за два месеца и половина“, казва мъжът, който е оставил не една емблематична фраза от редица любими български филми.

Той определя себе си като щастливец, но признава, че сега играе най-трудната си роля. 

„Тя е на сцената на живота и е на дядо. Това е най-хубавата, най-истинската и най-трудната роля. Имам две внучки. Ще направя всичко възможно те да живеят живот с малко по-розов цвят, защото това, което се случва у нас, ме потриса. Видях по телевизията дете на три години, което пуши цигари. Децата ми трябва да минат по друга „уличка“. Надявам се да мога да ги опазя”, каза още Павел Попандов. 

 

Коментари