Печат
Категория: Създадена на Събота, 03 Октомври 2015 Написана от BurgasArt

Огромен скандал за корупция и отклоняване на евросредства тресе Земен, но разследването е прекратено, а Симеон Даскалов, който разкри далаверите, се оплака, че прокуратурата иска да го изкара луд

Шумната афера „Земен“, която драстично намали шансовете на кмета Димитър Сотиров да бъде преизбран за пети път, може да затихне, само ако бизнесменът Симеон Даскалов, който подаде смущаващите сигнали за корупция и за отклоняване на евросредства, бъде изкаран луд.

Това обаче е трудно постижимо, защото бунтарят няма психични отклонения. Въпреки това обаче, той е подложен на безпрецедентен натиск. Пред наш репортер мъжът, който стана известен с това, че е загубил около 1 млн. лева заради далаверите на управляващите, сподели възмущението си от действията на полицията и на прокуратурата.

„Опитват се да ме изкарат луд заради жалбите, които подавам срещу фирми, магистрати и политици, за да се омаловажат фактите, разкрити и изнесени от мен в публичното пространство. Искат да ме изкарат болен и да ме вкарат в психиатрия, за да може на базата на това да бъдат прекратени разследванията. Получавам призовки за психиатрична експертиза, звънят ми и от Районното полицейско управление, но аз се консултирам с адвокати и не се предавам. Записвам разговорите си с полицията. Те казват „Може да се жалите, където си искате, но нямате право да изнасяте фактите публично“. Качил съм ги обаче в Интернет“, заяви Даскалов в интервю за АгроТВ.

„Последната призовка за извършване на психиатрична експертиза е от 25 септември. На моя адвокат вчера е звъннато и са му се разкрещели, че ще бъда принудително отведен за медицински изследвания. Не може един път да ме изкарат престъпник и да ми се правят експертизи за носене на наказателна отговорност по нагласени смешни дела и после всичко да се обърне обратно, за да може разследванията за далаверите в Земен и в Драгалевци да бъдат прекратени“, коментира бизнесменът.

По АграТВ бяха излъчени кадри, на които се вижда как градоначалникът Сотиров си играе на табла, преди „нахален“ репортер да реши да му задава неудобни въпроси. Аз не съм кметът, бъркате ме нещо …..аз съм народен певец, казва той. „Певецът“ обаче е отново кандидат за кмет. Лично зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов официално открива една от скандалните поръчки – стадиона в града малко преди старта на предизборната кампания.

Темата за строителството на стадиона в Земен и злоупотребата с европари бе подхваната от всички средства за масова информация, след като Даскалов подаде сигнал до редакцията на АгроТВ. Какво обаче последва от това? Стадионът бе тържествено открит от Цветан Цветанов, а прокуратурата естествено не поднови разследването си по сигнала за злоупотреби. 

Даскалов е бил измамен от строителна фирма за половин милион лева. Построен му е бил един допълнителен етаж на кооперацията, в която чакат да се нанесат двадесетина семейства. Няма го обаче в документите и за да не бъде обявена цялата сграда за незаконна, инвеститорът е принуден да махне покрива. Тогава започват съдебните битки.

Измаменият бизнесмен твърди, че загубите заради далаверите на управляващите, са достигнали колосалната сума от 1 млн. лева. 

Сградата, заради която започна войната на Даскалов с властта, е започната да се строи още през 2007 г.

„Закупих въпросния парцел и имах недобрия късмет да попадна на две изключително скандални фирми. Едната е строителната „Хуфу“ ЕОД, а другата е надзорната "Армстройинвест" ЕООД с принципал министърът на отбраната. Общото между тях е, че са участнички в неспирния скандал близо две години на военното НДК“, заяви пък в интервю за ТВ7 наскоро Даскалов.

През 2012 г. той подал в Софийска района прокуратура сигнал за изготвени документи с невярно съдържание от строителната фирма.

„Според одобрения проект, сградата е трябвало да е с три етажа с височина по 2,60 м. Четвъртият трябва да е с бетонна конструкция на покрива. Вместо това, е излята плоча на височина 2,60 м и така се нарушава визията. Има надстрояване с един етаж и сградата вече не е по одобрения проект с кота 8,40 м, а с 11,15 м“, обяснява инвеститорът.

„През 2012 г. заведох дело срещу двете фирми в Софийския районен съд, който след 6 месеца излезе с определение, че има огромни отклонения в одобрената и узаконена документация. Което означава, че са налице липси в размер на 400 000 лева от недоставени и подменени стоки и услуги. Инвестицията ми е общо за около 1,5 млн. лева. Няма как при тези условия да се издадат акт 15 и акт 16, тъй като е нарушена конструкцията“, добавя бизнесменът.

Административен съд - София потвърждава, че сградата е с огромни отклонения.

Опитаха се да ме арестуват, защото от две години в медийното пространство постоянно търся публичност и казвам, че съм жертва на грандиозен ГЕРБ скандал, споделя Симеон.

„Върху мен продължава да се извършва безпрецедентен натиск и репресия от прокуратурата, за да мога да бъда отстранен. Целта им е да не търся публичност. В момента съм с пет наказателни дела и под три гаранции. Веднъж успяха да ме задържат и лежах два дни в следствения арест в София. Обвиненията са безпочвени и явно, че тази схема не проработи. Затова смениха тактиката и искат да ме изкарат луд“, обяснява бунтарят. 

Преди да бъде обвинен, Даскалов е бил подлаган на няколко психиатрични експертизи. Намерен е за годен да носи наказателна отговорност, или казано с други думи, за нормален. 

Явно обаче становището на прокуратурата рязко се е променило. Отговорът на въпроса какво е породило това, е ясен. Симеон Даскалов е неудобен на политическия елит. Затова и Цацаратурата не спира да го тормози. 

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...