ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
grani-talanta Наталья Матвеева Ноябрь и декабрь 2018 года для Милена Тотева обозначились еще одной гранью таланта - выбирать таланты среди выступающих на...
Вести

Плъх нахапа бебе, мащеха печели от нещастието

Защо държавата прахосва пари за приемните семейства, вместо да помага на биологичните родители да отглеждат децата си при по-добри условия?

Едногодишно дете от село Драгоево бе нахапано от плъх, докато си спяло в детското си креватче. Родителите се събудили от писъците му.

Момченцето е прието в интензивното отделение на шуменската болница с рани по лицето и ръцете. След инцидента то е настанено в приемно семейство. Социалните служби преценили, че условията в дома на родителите му са неподходящи за деца. Затова за малкото момче и двегодишната му сестричка ще се грижи мащеха. Пред камерата на бТВ тази сутрин директорът на „Социално подпомагане”-Шумен Севджан Акиф измърмори, че родителите трябвало да подобрят хигиенно-битовите условия, за да може да си върнат децата, а съкрушената от мъка майка разказа как се е събудила от писъците на малкия Кирил и на следващия ден си е купила капан, за да хване проклетия гризач. Мишката вече е ликвидирана, но клетото семейство не може да се измъкне от капана на мизерията. Мария споделя, че децата много й липсват и е готова на всичко, за да си ги върне. Социалните служби обаче предупреждават, че процедурата по реинтеграция на Кирил и сестра му Петра може да продължи няколко месеца. През това време мащеха ще печели от мъката им. За отглеждане на едно дете мащехите получават по 130% от минималната работна заплата, за две – 140%, а за повече деца – 150%. Това е причината приемната грижа да се превърне в професия за бездетните женички и безработните им мъже.

Защо държавата прахосва пари за приемните семейства, вместо да помага на родителите да отглеждат децата си при по-добри условия? Каква вина има Мария, че е бедна? Това, че няма пари за еднопосочен билет за Рим, Берлин или пък за Лондон, където децата й да живеят по-добре, не я прави лоша майка. Лоша е държавата, която вместо да стимулира българската да ражда деца, й ги отнема и ги обрича на страдание.

Коментари

Вести от региона