ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
milen-na-velene Бывают дни, когда опустишь руки, бывают дни, когда ты ждешь того, случится то, что ждешь и происходит, то, именно того, чего ты ждешь. Случилось...
Вести

Поетично-музикален ураган връхлита Бургас на 24 юли

40 барда от България, Шотландия, Франция и Русия ще пеят на „Охлюва“, в „Солени ветрове“ ще участва и певицата Вяра Иванова, която се прочу с песните си във Великобритания

Димитър МИШЕВ - в. "Компас"

40 барда от четири страни ще участват в седмото издание на Летни празници на изпятата поезия „Солени ветрове“ в Бургас, съобщиха организаторите.

За първи път във фестивала, който ще бъде открит на 24 юли от 17:30 часа, ще участва певицата Вяра Иванова, която е известна в Глазгоу и в цялото кралство със своите песни. Дамата, която през 2008 г. създава групата WYMN в Единбург, е родена в Бургас, но живее в Шотландия. През 2013 тя участва в записите на музиката към документалния филм на Грег Кис "The Tropic Of Capricorn". Лентата печели награда за най-добра музика на Международните филмови награди през 2013 г. (IMA).

На сцената на „Охлюва“ в 24-я и 25-я ден на юли ще видим отново и актьора – бард от Драматичен театър „Адриана Будевска“ Валери Еличов, шуменският Висоцки Данчо Йорданов, Антон Костадинов, който през миналата година спечели наградата за добре разказана история „От сладко до солено“ на „Солени ветрове“, носителят на приза „Отвъд хоризонта“ Виктор Макаров, който през 2013 г.  спечели конкурса за нова песен “Срещу вятъра” с “Хипи самотен” и Орлин Миланов, триумфирал с наградата за защита на духовността. На сцената, на която са пели големите бардове Пламен Ставрев, Слави Георгиев и Христо Граматиков, ще дебютират управителят на Алайв-бар Илиян Дянков, Светлан Иванов, който ще пристигне от Париж, за да пее песни на Владимир Висоцки, Калин Найденов от Хасково, Владимир Любенов от София, Костадин Дюлгеров от Варна, дуетът „Фамилия Чапанови“ (Божидар и Георги Чапанови от Плевен) и триото Росен Пурлантов, Димитър Тодоров и Николай Дялков от Тополовград. Всъщност Дялков вече е познат на бургаската публика. Миналата година той спечели поетичния конкурс „Срещу вятъра“ и получи статуетка, изработена от скулптора Атанас Стоянов. Лирикът и приятелите му обаче тази година ще се представят с песни, композирани по негови стихове. 

С интерес очакваме да видим отново виртуоза от Айтос Иван Иванов-Шанса, който може да свири на три китари едновременно, Красимир Кунчев, който миналата година ни очарова със сатиричната си песен, посветена на Бойко Борисов и неговите кючекчини, българския Окуджава – Милен Тотев, певицата Роси Рос, барда-лютиер Светлозар Николов от Ръжево Конаре, Пламен Цонев от Шумен, обичаната поетеса и бард от Айтос Татяна Йотова, филолога – поет Доротея Табакова, очарователните Владислав Кайзеров и Людмил Стоилов-Льоди. На 24 и 25 юли ще можем отново да се насладим на виртуозите от Русия „Культпоход“  (Игорь Дацык и Наталья Алексеева) и на барда Александър Кузнецов. 

С интерес се очаква и дебютът на дуета на осмокласничките от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Диана Димитрова и Анна-Матея Хайдер. Ани е носител на втора награда от Националния конкурс „Върбан Върбанов“ за българска творба и трета от Международния конкурс за немска творба Magic, а Диди - на приза „Бургаски хвърколет“ от „Солени ветрове“ 2014.

Вълнуваща ще е срещата на бургаската публика с Галина Москова и Валентин Ангелов от дует „Тюркоаз“, които миналата година се представиха блестящо и спечелиха наградата „Две пера“. 

Почитателите на изпятата поезия тръпнат в очакване да видят отново дует „Страст“ - Явор и Живка Георгиеви от Айтос, 21-годишните студенти Ариана Стоянова и Йово Панайотов, бардовете-съорганизатори на фестивала Атанас и Светлана Стоянови и дъщеря им Магдалена, която е ученичка в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. 

„Солени ветрове“ ще бъдат открити на 24 юли в 17:30 часа. Веднага след официалното откриване на сцената на „Охлюва“ ще започне концертът „Песента на барда“. Второто музикално шоу от първата фестивална вечер е „Кучешката вахта“. В него бардове ще изпълняват свои сатирични и хумористични песни. Веднага след това ще започне концертът „За час поне“ в памет на Бойко Георгиев. Поетът-сатирик, плажен спасител и бард, който впечатляваше с артистичното си присъствие на сцената, ни напусна преди месец. И в Бургас, и в Несебър, и в Ловеч, и в София, и в Разград, и в Шумен, публиката го приемаше по един и същи начин - с бурен смях, когато запееше „Спасител“ или „Москвич“, „Безработен“ или „Варта“. Вече ще ги пее в Рая, защото Господ го взе при себе си, а неговите приятели край морския бряг ще имат отново шанса да чуят негови песни, но в изпълнение от други бардове. 

„На видеостена ще пуснем негови записи. Има и песен, специално посветена на Бойко Георгиев. Тя е на барда Красимир Кунчев“, добавя координаторът на Сдружение „Солени ветрове“ Светлана Стоянова. 

Вторият фестивален ден ще започне в 17:30 часа с концерта „Песента на Барда – ІІ част“. След това на сцената ще излязат участниците в конкурса „Срещу вятъра“. Освен техни песни, ще чуем стихотворения на номинираните „Бардове без китара“. Концертът „Бардовете по света” пък ще е непосредствено след конкурса и в него ще изпълняват популярни песни на български и чуждестранни поети с китара. Ще звучат парчета на английски, руски и френски езици.

"СОЛЕНИ ВЕТРОВЕ 2015" - УЧАСТНИЦИ

Седмото издание на "Солени ветрове" ще се проведе благодарение на бардовете:

1. Антон Костадинов - Кърджали

2. Валери Еличов - Бургас

3. Виктор Макаров - София

4. Владимир Любенов - София

5. Владислав Кайзеров - София

6. Вяра Иванова - Глазгоу/Бургас

7. Данчо Йорданов - Шумен

8. Доротея Табакова - София

9. Иван Иванов-Шанса, гр. Айтос

10. Илиян Дянков - Бургас

11. Калин Найденов - Хасково

12. Красимир Кунчев - София

13. Костадин Дюлгеров - Варна

14. Людмил Стоилов-Льоди - София

15. Милен Тотев - Ловеч

16. Орлин Миланов - София

17. Роси Рос - София

18. Светлозар Николов – с. Ръжево Конаре

19. Татяна Йотова - Айтос

20. Александър Кузнецов - Русия

21/22 "Культпоход" - Игорь Дацык и Наталья Алексеева - Русия

23/24 Диана Димитрова и Анна-Матея Хайдер - Бургас

25/26"Тюркоаз" - Галина Москова и Валентин Ангелов – Г. Оряховица

27/28"Фамилия Чапанови" - Божидар и Георги Чапанови – Плевен

29/30Явор и Живка Георгиеви - Айтос

31/32Ариана Стоянова и Йово Панайотов - Бургас

33/35Атанас, Магдалена и Светлана Стоянови - Бургас

36/38Росен Пурлантов, Димитър Тодоров и Николай Дялков - Тополовград

39. Светлан Иванов - Варна

40. Пламен Цонев – Шумен


ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „СРЕЩУ ВЯТЪРА“

За поетичния конкурс на тема „Срещу вятъра” изпратиха свои произведения 62 автори от България и чужбина. 

Жури в състав – Балчо Балчев, Атанас П. Стоянов и Иван Кожухаров определи с тайно гласуване следните номинации:

Йордан Димитров Пеев от гр. Стара Загора, за цялостно представяне със стихотворенията „Бариера“ и „Родина“;

Иван Атанасов Андреев, гр. Пловдив, за стихотворението „Когато“;

Пенка Стоянова Станчева от гр. Козлодуй, област Враца, за стихотворението „Вали тъга“;

Недялка Йорданова Атанасова от гр. Първомай, за стихотворението „Гребен“;

Владимир Стоянов Генов, Република Италия, област Ломбардия, община Кремона, гр. Кремона, за стихотворението „Балада за белият овен“.

Стихотворенията на номинираните ще бъдат прочетени от сцената на "Солени ветрове".

Поощрителните награди ще бъдат обявени на 16 юли, съобщиха организаторите.

В конкурса са участвали известни поети, актьори, сценаристи.

Коментари

Вести от региона