Румен Статков нареди Ванга до Нострадамус и Салвадор Дали

Печат
Категория: Новини Създадена на Вторник, 28 Октомври 2014 Написана от BurgasArt

Няма нищо по-истинско от очите им, а образите са носител на много енергия и дух, каза Неси Колева при откриването на ретроспективната изложба

Бургаската галерия „Неси“ събра на едно място Христо Фотев, Кольо Фичето, Ванга, Нострадамус, Салвадор Дали. Техните портрети, рисувани от Румен Статков, предизвикаха възторг у ценителите на изобразителното изкуство, а собственичката на галерията Неси  Колева сподели при откриването на ретроспективната изложба, че много се вълнува, защото хората от картините сякаш ни наблюдават. 

„Приятно е да застанеш в тази галерия в момента, когато сте фокусирани от много очи. Това е същото състояние, когато човек е пред публика. Няма нищо по-истинско и по-откровено от това, което може да се види в очите им. Те са тези, които никога не се променят. Остават същите, независимо от цикъла на живота. Затова може би толкова ме вълнуват образите на Румен Статков. В неговите изложби има една невероятна сила. Всеки образ е носител на много енергия и дух“, заяви Колева. „Неси“ е първата бургаска галерия, която представя изложба на портрети, похвали се тя и уточни, че идеята се появила спонтанно след разговор с известния художник. 

„Главният „виновник“ за тази изложба е галерия „Неси“. Никой досега не се беше сетил да ми предложи да покажем портрети. Тази вечер е много специална за мен, защото аз самият съм може би по-изненадан и от вас,  виждайки отново свои картини от преди 22 години. Преди да дойда в Бургас, си мислих дори за един портрет, който е от преди 40 години, но ми стана неудобно, защото може да си помислите, че аз съм на 140. Портретът е нещо много специално, защото всеки един от нас е специален. Той съхранява нас като човешки индивиди и същества, а така също и на общества, които са присъствали като дух на тази земя и са създавали нещо“, каза Румен Статков при откриването на изложбата. 

„Вчера се чудих как да аранжирам портретите, защото те са от различни цикли. За мен бе интересно да си видя отново творбите от цикъла „Световно известни личности“. Липсват Моцарт, Шекспир, Свети Никола и други, защото тази зала нямаше да стигне само за едната серия, а тук има поне от пет – шест. Няма мой портрет, който да е отишъл на случайно място. Това става от само себе си. Шекспир например е в една английска библиотека. Портретът, с който много трудно се разделих, бе на Моцарт, но дойде един човек вкъщи и през цялото време разглежда картини, Искаше да си купи нещо. Казах му, че Моцарт не се продава, но после разбрах, че името му е Волфганг и живее във Виена. Той бе шеф на фирмата, която внасяше в България лекарства за децата, болни от диабет. После им илюстрирах една специална книжка, която бе написана от лекари“, разказва художникът. 

„Портретите ми са над 800. Хан Кубрат го нарисувах докато бях в Москва. Не е странно, че се появи, защото някъде там ще се прави и негов паметник“, добавя бургазлията, чиито картини красят дори Белия дом и колекционери от цял свят мечтаят да притежават. 

В „Неси“ са изложени негови творби от няколко творчески цикъла: „Портрети на световно известни личности” Жените на света”, „ Опит за портрет на България” „България в образи”, „Между небето и земята “, „Скрита непреходност” и рисунки и акварели.

Румен Статков рисува портрети на Хуан Карлос, Алберт II, Негово Величество Симеон II, Алфред Каен. Над 800 са портретите, собственост на известни съвременници, сред които Бил и Хилари Клинтън (от които получава благодарствени писма), Хавиер Солана, генерал Уесли Кларк, Маргарет Тачър, Хелмут Кол.

ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА ЧЕТЕТЕ В СЛЕДВАЩИЯ БРОЙ НА В. "КОМПАС"

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
blagotvoritelyonaya-v-stavka-detskih-risunkov ‎Наталья Матвеева‎ Каждый день будет выставлен особый рисунок ,,картина дня,, У нас есть рисунки, настоящие картины, которые украсят дом...