Кой лъже за протестите? Вижте истината за боя и арестите!

Печат
Категория: Новини Създадена на Събота, 08 Август 2020 Написана от BurgasArt
Журналистът Николай Стайков, който е бил един от арестуваните при акцията на полицията край Орлов мост, разобличи СДВР за боя, арестите и протестите
Полицаи са пребили някои от хората на протеста снощи. Информацията на СДВР, че няма задържани лица не е вярна. Това сподели във Фейсбук журналистът Николай Стайков. 
Той и Александър Радков са били задържани точно от СДВР около 03:00ч без никакво обяснение и причина между Орлов мост и стадион Васил Левски. Паркингът бе пълен с полиция, разказва журналистът, който опровергава твърденията на полицейските шефове, че срещу протестиращите не е използвана физическа сила. 
„След половин час с белезници на паркинга и без снемане на самоличност бяхме откарани в 4 РПУ в столицата, където ми беше връчена заповед за задържане, в която за основание пишеше “данни за повреждане на пейки и друго имущество”. Отказах да подпиша тази заповед тъй като не получих никакво обяснение какви са тези данни и заявих, че няма да сложа подписа си под категорично невярно твърдение. Заповедта беше подписана от свидетел от РПУ-то и копие не ми беше връчено“, разказва Стайков.
„В РПУ-то подписах декларация за запознаване с правата ми при задържане, протокол за обиск за претърсване, едно полицейско разпореждане и един протокол за предупреждение, който е в един екземпляр. Дадох писмени сведения, че нищо от “данните” не е вярно и че съм бил там изцяло като пасивен наблюдател. Накрая подписах и документ, че задържането е прекратено, около 05:30 часа“, добавя той.
„Ще го кажа съвсем ясно - задържането беше тотално неправомерно, явно изглеждахме като лесни жертви за отчитане в протоколите и чак след като разбраха след установяване на самоличността, че ще осъмнат с медии пред прозорците, решиха да ни освободят по максимално бърз начин“, коментира Николай Стайков. 
„Давам и телефон на Александър Радков (но на лични, пишете ми), на когото се паднаха по-агресивните полицаи при задържането и отнесе и няколко удара. С него се заговорихме на протестите, беше гледал филмите на АКФ и си говорихме за тях. Цялото му име научих едва при задържането ни в 4 РПУ“, добавя той.
 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
kanun-dnya-pobed Наталья Матвеева Каждый год мой главный праздник 9 МАЯ я праздную по разному. Организация больших праздников и бессмертного полка позади....