Печат
Категория: Създадена на Събота, 15 Февруари 2020 Написана от BurgasArt
Плеяда талантливи певци ще се представят в „Четиримата близнаци“ и „Дон Жуан“. Спектаклите на Опера Бургас са на 17 февруари
Богат на музикални събития ще бъде 17-и февруари тази година. Държавна опера – Бургас е подготвила две представления, които ще се играят този ден – за детската публика, към която се обръща също с нужното внимание и отношение, и за почитателите на шедьовъра на В. А. Моцарт – „Дон Жуан“. 
От 13.30 часа на 17-и февруари, понеделник, в залата на Бургаската опера ще бъде представен спектакълът, подходящ за малки и големи, „Четиримата близнаци“ – музикална комедия от Георги Костов, по либрето на Панчо Панчев. Забавната история за четирима братя близнаци от китното село Близнаково, които харесват хубавицата Бонка /в изпълнение на очарователната Весела Апостолова/  – мило момиче, на което се налага да избере жених между четиримата левенти, дава възможност за докосване до сценичната магия, в която артистите представят един по-добър свят, където чистите чувства и изборът на сърцето са най-важните за един смислен и пълноценен живот. Весела Апостолова се превъплъщава и в ролята на Бончо /всъщност, това е тя, предрешена като момче – в изпълнение на тайна мисия – да разбере кой от братята има истински чувства към нея./ 
В забавния сюжет, в стил „Българи от старо време”, се редуват комични ситуации с четиримата близнаци – еднакви на вид, но различни по нрав и разбирания за живота – Белчо, Пъстрьо, Черньо и Желчо – изиграни блестящо, със свеж артистизъм, от Бранимир Недков. В ролята на стрина Гена е Калина Попова – която изгражда образа с усет към епохата и много хумор. Строгият, но свърхзабавен чорбаджи Петко е Петър Тихолов.  Бабата – странница, която обикаля света и разказва приказни истории, в изпълнение на Росица Видева, води нишката на чудната приказка, която завършва с весела сватба. И се взели младите – Бонка и близнака с добро сърце и честни помисли – Желчо,  които се обичат, въпреки облога, който повелявал жених за личната мома да бъде този, който донесе от петгодишния гурбет най-тежката златна гривна. Златото, оказва се, е безсилно пред силата на истинските чувства. Е, поне така е в приказните сюжети, които е трудно, но не невъзможно да се пресътворят и в реалния живот...
Диригент на музикалната комедия „Четиримата близнаци” е Йордан Дафов, постановката е на Александър Текелиев, режисурата е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов, сценографията е на Иван Токаджиев, художник на костюмите – Анна Токаджиева, танците – на Галина Калчева, Концертмайстор –  Йордан Ковачев. В постановката участва и балетният състав на Държавна опера – Бургас.
От 19 часа, също в Зала Опера, Ви очаква естетичното предизвикателство на „вечната музика“ – Моцартовият шедьовър в две действия „Дон Жуан“, една от най-изпълняваните опери в световен мащаб. Диригент е маестро Ивайло Кринчев, режисурата е на Александър Текелиев, художник на мащабната постановка е Иван Савов, диригент на хоровия състав – Невена Михайлова, пластиката е на покойния Гриша Роглев, помощник-режисьор – Петър Тихолов. 
Силен солистичен състав – отново, ще се представи в драматичните роли в понеделник вечер: в ролята на неустоимия чаровник с подмолни действия, обслужващи неговите неконтролируеми страсти, ще влезе баритонът Валери Турманов. В образа на слугата на пословичния прелъстител Дон Жуан – Лепорелло, ще се превъплъти басът Делян Славов. Като Донна Анна, чийто баща бива убит от Дон Жуан,  на бургаска сцена ще пее блестящото сопрано Мария Цветкова-Маджарова. Донна Елвира – бивша любима на Дон Жуан, ще бъде друг забележителен сопран от Бургаската опера – Нона Кръстникова. В ролята на Дон Отавио ще се представи баритонът Николай Моцов – гост. Образа на красивата Церлина ще изгради младото мецосопрано, с красив и богат тембър – Йоана Кадийска. Дебют в ролята на Мазетто прави младият талантлив баритон Бранимир Недков. В знаковия образ на Командора ще видим баса Диман Панчев – за него ролята също е дебютна. 
Операта в две действия „Дон Жуан“ е един от върховете в творчеството на гениалния Моцарт и съчетава елементите и внушенията на драматичната и комична опера. „Дон Жуан“ се отличава с динамично сценично действие, изящни музикални теми, арии, дуети и ансамбли, изградените образи са ярки и запомнящи се.  
В постановката вземат участие хорът и оркестърът на Държавна опера – Бургас. 
По време на миналогодишната постановка на „Дон Жуан“ – на 12-и април 2019 г., публиката присъства на вълнуващ момент – баритонът Валери Турманов предложи брак на прекрасната Йоана Кадийска, падайки на колене на сцената по време на действието. Този знаков момент остава в архивите на Бургаската опера като един от най-вълнуващите и предизвикващи всеобщ отклик – поради съчетанието на красотата на изкуството и въздействието на истинските чувства. 
 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...