Вижте как Бургас ще почете освободителите

Печат
Категория: Новини Създадена на Неделя, 02 Февруари 2020 Написана от BurgasArt
На 6 февруари Бургас ще почете с поредица от събития спомена за своето освобождение от османско иго. На същата дата преди 142 години драгуните на полковник Александър Лермонтов влизат в града и са посрещнати в покрайнините му от неговия първи кмет Нико Попов. Оттогава до днес благодарните бургаски поколения винаги отбелязват празнично този ден от календара.
 
Ето подготвената програма за 2020-та:
 
6 февруари (четвъртък)
 
11:00 часа
 
пл. "Атанас Сиреков"
 
Ритуал по издигане на националния флаг на
 
Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.
 
Благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас
 
 
11:30 часа 
 
Паметник на руските освободители
 
Тържествен ритуал по отдаване на военни почести
 
и полагане на венци и цветя
 
 
 
Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов  (ул. "Лермонтов" №15)
 
Паметник на руския лазарет (Приморски парк)
 
Полагане на венци и цветя
 
 
12:00 часа
 
Регионален исторически музей, ул. "Лермонтов" 31
 
"Възкресението на свободата"
 
Гостуваща документална изложба от Национална агенция "Архиви"
 
 
 
12:30 часа
 
пл. "Атанас Сиреков"
 
Празничен фолклорен концерт
 
с участието на ПФА "Странджа" - Бургас, с художествен ръководител Марио Егов
 
 
 
7 февруари (четвъртък)
 
17:00 часа
 
РБ "П. К. Яворов" - Бургас (ул. "Булаир" № 10)
 
"Любовта на Великите"
 
Среща-разговор с писателката-изследовател Неда Антонова за важните моменти от българската историческа памет, за България и за любовта на великите българи
 
 Община Бургас благодари на РБ "П. К. Яворов", РИМ - Бургас и Държавен архив - Бургас за това, че за поредна година се включват активно в организирането на програмата, посветена на паметния ден:
 
На 6 февруари (четвъртък), с начало в 12:00 часа, в Изложбената зала на Историческия музей (ул. "Лермонтов" № 31) ще бъде официално открита документалната изложба "Възкресение на свободата", посветена на 142 години от края на Руско-турската война 1877-1878 г. и Освобождението на България. Изложбата гостува по покана на РИМ-Бургас и Териториален държавен архив-Бургас.
 
Изложбата е организирана съвместно от архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. В нея са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, хода на военните действия, живота по време на войната и нейния заключителен етап с подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни договори. Много от материалите ще бъдат показани за първи път пред българска публика. Техните оригинали се съхраняват в архивните хранилища на централни и регионални архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически архив, Руския държавен исторически архив и в Архива на външната политика на Руската империя.
 
Изложбата е включена в програмата на Община Бургас за честване на 6 февруари - Освобождението на гр. Бургас от османско владичество и ще може да бъде посетена в дните до 24 февруари 2020 г.
 
От 3 до 18 февруари в изложбената зала на ул. "Булаир" № 10 /към РБ "П. К. Яворов"/ ще гостува изложбата "Оригинални хромолитографии от Руско-турската освободителна война" от 1924 г. В нея са представени 16 копия на хромолитографии върху пенокартон, дело на руски художници, сред които И. Д. Ситин, А. Лаврентиев, А. Абрамов и др., създадени по време на бойните действия.  Колекцията е предоставена на бургаската общественост от НБ "Иван Вазов" - гр. Пловдив.
 
На 7 февруари, с начало в 17.00 ч., ще протече литературното събитие "Любовта на Великите". Мястото е изложбената зала на ул. "Булаир" № 10 /към РБ "П. К. Яворов"/. Писателката Неда Антонова ще представи книгите:
 
- "Войната свърши в четвъртък" - в битката за Плевен се срещат двама велики пълководци и мъже: младият генерал Скобелев и Гаази Осман паша. И в палатката на всеки от двамата - по една българка.
 
- "Неговата любима", посветена на любовта между Ботев и Венета.
 
- "Първият след Бога" - роман за Васил Левски, книга за обречената любов на Васил Кунчев към жената, която го изпраща до бесилото.
 
- "Царица Елеонора Българска" - Фердинанд се жени за Елеонора, а Елеонора се омъжва за България.
 
Днешният шестдесети кмет на Бургас - Димитър Николов, отправя покана към бургазлии да се включат активно в събитията, посветени на годишнината. 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
kanun-dnya-pobed Наталья Матвеева Каждый год мой главный праздник 9 МАЯ я праздную по разному. Организация больших праздников и бессмертного полка позади....