Връчиха на Музикалното училище в Бургас почетен знак Златен век

Печат
Категория: Новини Създадена на Четвъртък, 14 Март 2019 Написана от BurgasArt

На патронния си празник НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ получи Златен век - Печат на цар Симеон Велики за принос към българската култура и изкуство
Музикалното училище в Бургас получи почетен знак Златен век - Печат на цар Симеон Велики. Отличието се присъди на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ за принос към българската култура и изкуство, съобщи заместник-министърът на културата Румен Димитров. 

Той лично поднесе почетния знак на директорът на НУМСИ Златина Пантелеева по време на мултимедийния спектакъл в Операта на патронния празник на училището.
В спектакълът, който ще се помни с блестящите изпълнения на младите музиканти, участваха: Девически хор с диригент Анета Данаилова, Камерен оркестър с диригент Петя Тончева, Тодор Тодоров, Кристиян Кънев, Анна-Матея Хайдер, Милена Коларова, Планинка Карагьозова, актьорът и бивш министър на културата Рашко Младенов, режисьорът Христо Симеонов, ученици от балетните класове с хореограф Диляна Бахматова-Игнатова и други изявени солисти на училището по изкуства.

Златина Пантелеева и Христо Симеонов: Само създаденото с любов може да запали пламъче в нечии очи

„Днешният (б.а. 13 март) ден е много специален за българското музикално изкуство, защото личността на проф. Панчо Владигеров e ключова за развитието и израстването на една много важна сфера в културата ни. Композитор, музикант, диригент, педагог и общественик, възпитал поколения значими наши композитори и пианисти, оставил на страната ни богато духовно наследство“, каза заместник-министърът Румен Димитров. Той прочете поздравителния адрес от името на министър Боил Банов.
„120 години след раждането си, проф. Владигеров продължава да се свързва с високите постижения на едни от най-добрите ни музикални дейци. Затова и днешният празник е посветен на учителите с любов“, добави Димитров.


Той пожела на учителите от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ здраве и успехи, да бъдат все така вдъхновени и съпричастни към опазването, развитието и популяризирането на българското изкуство у нас и по света!
„Благодарение на завещаното от него и неговите последователи днес Вашето училище не е само огнище на знание, а начин на живот. Убеден съм, че поколенията изтъкнати артисти, които са започнали професионалния си път от тук и до днес са благодарни на своите учители, които продължават да носят с достойнство призванието си на истински будители“, се посочва в поздравителния адрес, който зам.-министър Димитров прочете от името на министъра на културата.
На сцената прозвучаха текстове от произведението на Никос Казандзакис „Аскетика”. Публиката се докосна и до изпълнения на Панчо Владигеров чрез кадри от късометражния документален филм-концерт на режисьора Юрий Арнаудов.

Остров Света Анастасия става сцена за млади музиканти

Час преди началото на концерта, във фоаето на Държавна опера – Бургас бе подредена изложба с отличените творби от I-ви Национален конкурс за рисунка "Акварели опус 37".
Той бе организиран от Национално училище за музикално и сценично изкуство “Проф.Панчо Владигеров" със съдействието на НХА – София, Дружеството на художниците в Бургас, УН „Родни звуци“ и медийното партньорство на БНР Бургас.
Конкурсът бе по повод 120 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и в него участваха 276 рисунки от цялата страна. Призьорите бяха определени от жури в състав - проф. Георги Янков - директор на Филиал Бургас на НХА, доц. Димо Колибаров - зам.-директор на Филиал Бургас на НХА и Добрин Вътев - председател на Дружество на художниците – Бургас.
 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rodilsya-russkii-klub-soyuz-33 Название русский клуб Союз 33 связано с полетом первого болгарского космонавта Георгия Иванова, родившегося в Ловече, на космическом корабле Союз...