Писател представи „Песента на мъртвите души“ в Бургаския затвор

Печат
Категория: Новини Създадена на Събота, 17 Ноември 2018 Написана от BurgasArt

Първите ми разкази, а и стихосбирката ми, са породени от отсъствието на Гергана – момичето, заради което стана престъплението, сподели Деян Димитров

Снимка: БНР-Бургас

Писателят Деян Димитров представи втората си книга в Бургаския затвор. На премиерата на „Песента на мъртвите души“ той сподели, че първите му разкази, включени в сборника, са породени от отсъствието на Гергана – момичето, заради което попада зад решетките. Младият писател обаче има нова муза.

Пред репортера на БНР – Бургас Петя Михова, която направи за него фичъра „Далече от затвора“, той сподели, че за нея е написал разказа „Момичето с коси от морска пяна“, с който спечели първата награда от литературен конкурс на Gramofona.com -„Никулденски конкурс за написване на рибарски разкази”.
Юлика много харесва морето, добавя той.
„От различни градове сме с нея, а и имам още пет години в затвора. Дори едно приятелство е много трудно да се съхрани толкова време“, споделя авторът на „Песента на мъртвите души“.
Разказите от новата му книга са писани през последните пет години в Бургаския затвор, където изтърпява 13-годишна присъда.
Момчето отива зад решетките, след като преди седем години попада в капана на интригите. Момичето, което е обичал, го е провокирало да се бие за нея с друг младеж, който във фаталната вечер е псувал и хвърлял камъни по прозореца му. Като насън Деян излиза на улицата и часове след спречкването другото момче почива.
Младият писател споделя, че всяка от творбите му олицетворява емоционален момент от неговия живот.
„Първите ми разкази, а и стихосбирката ми, са породени от отсъствието на Гергана – момичето, заради което стана престъплението. Книгата е доста тъжна и меланхолична. В разказа „Образи“ ситуацията е подобна на моето престъпление, само че главният герой губи свой близък приятел. Идеята е борбата да надраснеш себе си и желанието за отмъщение. Тази борба съм я изживял вътрешно, покрай проблеми, които съм имал със затвора“, каза пред БНР Деян Димитров.
„Доста от разказите ми са свързани с гръцката митология. Обичам да вкарвам в тях скрит смисъл“, добавя той.
Деян признава, че „Песента на мъртвите души“ е сбор от различни жанрове, защото все още експериментира в творчеството си. Така те преминават от чисто житейски ситуации през фантастичния жанр. Всеки един от тях олицетворява емоционален момент от живота ми, обясни авторът. 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rodilsya-russkii-klub-soyuz-33 Название русский клуб Союз 33 связано с полетом первого болгарского космонавта Георгия Иванова, родившегося в Ловече, на космическом корабле Союз...