„Музикално пътешествие“ с песни на Константин Ташев (ВИДЕО)

Печат
Категория: Новини Създадена на Събота, 12 Ноември 2016 Написана от BurgasArt

Талантливи ученици от Стара Загора плениха бургаската публика с вълшебен коктейл от звуци
Зала „Петя Дубарова“ в Морското казино се оказа тясна, за да побере всички гости, решили да отделят от времето си за музиката на Константин Ташев и изпълненията на младите музиканти от НУМСИ "Христина Морфова" в Стара Загора. И нито измореният вид на водещия Станислав Марашки, председател на Конфедерацията на българските писатели, нито накъсаното от вълнение слово на съпругата на покойния композитор Венета Ташева, накърниха естетическото чувство на публиката, опиянена от магията на музиката.

В един концерт, наречен от даровитите ученици "Музикално пътешествие", се срещнаха песни, музикални пиеси и даже български фолкор, за да изградят един вълшебен коктейл от звуци, почти физически усещания за красота и литературни внушения.
"Константин Ташев беше обявен за почетен гражданин на Бургас посмъртно, а това означава много. Защо? Защото тогава, когато една личност е обявена за почетен гражданин приживе, това означава, че тя е издържала само съда на Общинския народен съвет, а тогава, когато творецът е обявен за почетен гражданин след смъртта си, това е доказателство, че е издържал съда на времето", каза Марашки.
А на края председателят на КБП, влязъл в ролята на преждевременно пристигнал Дядо Коледа, раздаде награди от името на основния организатор - Конфедерация на българските писатели.
Дълъг беше списъкът с имената на наградените, между които Антонио Дачовски, Зара Узунова , Йоанна Бюйлекова, Даниел Николов, Симон Павлов, Мартин Трандев, Галин Пенев, Георги Белчев, Ивайло Манев, Господин Красимиров, Николай Димов... Сред шествието от награди се оказаха и две кошници с цветя - от кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител на бургаска област г-н Вълчо Чолаков, връчени от Самира Душева.
Не липсваха и спонтанни приветствия от публиката от страна на Велина Герогиева и Иванка Топарева. Но всичко това едва ли би било възможно без всеотдайния труд, режисьорски талант и организационен хъс на Боряна Кисьова, худ.ръководител на младежка театрална студия "Метроном" към НУМСИ "Христина Морфова" в града на липите. И никого не учуди това, че накрая публиката, станала на крака, аплодира дълго и възторжено младите таланти. 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
programma-festivalya-oseennii-rezonans 1. Начало выступления участников 04.10.18г. в 19-00 часов в к-се "МАЯМИ". 2. Начало выступления участников 05.10.18г. в 18-00 часов в...