Дете от Бургас стана лице на „Орфееви таланти“

Печат
Категория: Новини Създадена на Сряда, 09 Ноември 2016 Написана от BurgasArt

Петгодишната Мария Стойчева от Бургас бе избрана за лице на най-престижния детски национален музикално-фолклорен конкурс "Орфееви таланти". Това се случи след оспорвано гласуване в интернет през октомври, в което взеха участие общо 17 деца от цялата страна, носители на награди от национални и международни конкурси. Целта беше да се избере лице, което да представи достойно конкурса за български фолклор "Орфееви таланти" в Пловдив в края на март 2017 г.

Мария Стойчева е родена в Бургас. Тя посещава ОДЗ "Калина Малина" в квартал Ветрен и въпреки, че е само на 5 години е носител на редица престижни награди за български фолклор. Само тази година малката Мария е взела участие в 16 конкурса в цялата страна, като не е отличена в само един от тях.

Освен, че ще бъде лице на фестивала в Пловдив, Мария също ще вземе участие в него. За целта талантливото момиче подготвя 2 народни песни, с които ще се включи в състезателната програма. Момичето само проявява интерес към всичко, свързано с българския фолклор и започва да пее от съвсем малка. Добрата си подготовка 5-годишната Мария дължи на родителите си, които са музиканти и преподават в музикалната паралелка на СУ "Добри Чинтулов" в Бургас.

XVII-то издание на Националния музикално-фолклорен конкурс "Орфееви таланти" ще се проведе в края на месец март в Пловдив. Освен за фолклорни песни, той е насочен и към изобразителното изкуство, народните носии и музикалните инструменти. Журито е съставено от преподаватели в националната Музикална академия в София. Конкурсът се организира от Българският национален младежки фолклорен съюз.

Желаем успех на малката Мария!

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
blagotvoritelyonaya-v-stavka-detskih-risunkov ‎Наталья Матвеева‎ Каждый день будет выставлен особый рисунок ,,картина дня,, У нас есть рисунки, настоящие картины, которые украсят дом...