Антон Дончев представи в Бургас новата си книга (ВИДЕО)

Печат
Категория: Новини Създадена на Неделя, 24 Април 2016 Написана от BurgasArt

Сега се раждат най-красивите деца, а това се случва когато един народ е застрашен и иска да пребъде, каза академикът

Димитър МИШЕВ – в. „Компас“

Антон Дончев представи в Бургас новата си книга „Сянката на Александър Велики”, която само за няколко седмици, след като излезе на книжния пазар, се превърна в бестселър. Специален гост на премиерата в „Мол Галерия“ бе министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Като истински кавалер академикът й целуна ръка, когато тя го помоли за автограф. 

 „Надявам се книгата ми да бъде един отворен прозорец, през който да погледнете и да видите едни невероятни личности, които да ви обогатят, да видите света с техните очи. Иска ми се и да осъзнаете, че не сме приели през 8-9 век християнството, а още в първите години след Възкресението на Спасителя, защото в нашите земи е бил Св. Андрей Първозвани. Дошъл е тук, за да запознае траките с учението на Христа“, заяви академикът, който е роден в Бургас и е почетен гражданин на Велико Търново.

„Книгата разказва за смели мъже, родени и отгледани от земите на Балканите, които изораха браздите на нова цивилизация до границите на познатия свят. Тя е за сляпата жрица Хестия, която се опитва да премине през границите на този свят и да достигне до света на звездите. И за първите богове кабирите, за които златото на Лизимах е като медът за пчелите“, пише на гърба на книгата.

На представянето на книгата живият класик на българското слово сподели, че тази среща се отличава от другите по простата причина, че се връща там, откъдето е тръгнал преди повече от 80 години.

„Този свят, в който съм се родил, вече го няма. Имаше една прашна улица „Места“ до площад, обрасъл с магарешки тръни, над който се носеше облак от пеперуди. Сега улицата е застроена само с високи сгради. Няма ги и онези прекрасни хора, които населяваха тогава нашия град. През всичките години, когато съм писал, съм мислил за тях, защото бяха добри българи и умееха да обичат. Сега пък се раждат много по-красиви деца, отколкото в миналото. Тези великолепни момчета и момичета биха били украшение за всяка световна столица, на най-хубавите салони, но това ме навежда и на тъжни мисли“, споделя акад. Дончев.

„В най-тежките години на България след войните започват да се раждат момчета, които не могат да облекат ризниците на бащите си, защото са по-високи от тях. Когато един народ е застрашен, той започва да ражда най-красивите си дъщери и синове, защото иска да победи разрухата и да пребъде“, обяснява авторът на „Време разделно“.

„Много се страхувам, че тези красиви младежи, които се раждат, идват като едно предупреждение, че ни чакат тежки времена и сме длъжни да преминем през това, което ни очаква. Ще устоим, сигурен съм в това“, подчерта академикът.

ОЩЕ В СЛЕДВАЩИЯ БРОЙ НА В. „КОМПАС“

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rodilsya-russkii-klub-soyuz-33 Название русский клуб Союз 33 связано с полетом первого болгарского космонавта Георгия Иванова, родившегося в Ловече, на космическом корабле Союз...