Обявяват в петък лауреата от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев"

Печат
Категория: Новини Създадена на Понеделник, 21 Март 2016 Написана от BurgasArt

Стихове на големия бургаски творец ще звучат днес по случай Световния ден на поезията в Дома на писателя

Стихове на големия Христо Фотев ще звучат днес по случай Световния ден на поезията в Дома на писателя на ул. "Вола"1. Творбите ще бъдат представени от актьора Валери Еличов. Проявата, която започва в 18.00 часа, е част от събитията, включени в афиша на петото издание на националния конкурс за поезия "Христо Фотев".

От понеделник до четвъртък, всеки ден от 16.00 до 18.00 часа в Дома на писателя ще се излъчват филми, посветени на живота и творчеството на поета.

В сряда от 18.00 часа ше бъде представена антологията "Спомен за едни жив", която включва творби на наградени и номинирани поети от четирите предходни издания на националния конкурс.

Със спектакъла по стихове на Фотев "Море от обещания" ще бъде закрито на 25 март петото издание на конкурса. Тогава ще бъде обявен и тазгодишният лауреат от престижния конкурс. Той ще получи диплом, премия от две хиляди лева и малка пластика от български художник. 

 Националният конкурс, посветен на Христо Фотев, е учреден с решение на Общинския съвет на Бургас през 2006 година и се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели. От тази година към организаторите се включва и новосформираното сдружение "Бургаска писателска общност".

По статут конкурсът се провежда под патронажа на кмета през две години. Наградите се връчват на рождения ден на Христо Фотев - 25 март.


 

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "ХРИСТО ФОТЕВ"

ДОМ НА ПИСАТЕЛЯ

21 март /понеделник/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

Световен ден на поезията

С участието на Валери Еличов

 

21 - 24 март /понеделник - четвъртък/

16:00 и 18:00 часа (прожекции)

Дом на писателя, ул. Вола 1

Седмица на филми за Христо Фотев

 

23 март /сряда/, 18:00 часа

Дом на писателя, ул. Вола 1

Представяне на "Спомен за един жив", сборник - наградени и номинирани поети от четирите издания на Национален конкурс"Христо Фотев"

 

25 март /петък/

Залата на Държавен куклен театър Бургас

18:00 часа

"Море от обещания" - спектакъл по стихове на

Христо Фотев

С участието на Доси Досев и Живко Иванов

Церемония по награждаване на лауреата на 5

 издание в Национален конкурс за поезия "Христо Фотев".

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
blagotvoritelyonaya-v-stavka-detskih-risunkov ‎Наталья Матвеева‎ Каждый день будет выставлен особый рисунок ,,картина дня,, У нас есть рисунки, настоящие картины, которые украсят дом...