Обявиха финалистите за наградата „Христо Фотев“

Печат
Категория: Новини Създадена на Вторник, 15 Март 2016 Написана от BurgasArt

Иван Сухиванов, Димитър Милов, Иван Иванов, Васил Славов и Пламен Панчев са номинирани за литературния приз

Вече са ясни окончателните пет номинации за високия литературен приз, носещ името на поета Христо Фотев. Имената на петимата автори тази година са Васил Славов със "Звяр", Димитър Милов с "Четирилистни иронии", Иван К. Иванов с "Предизвестена вест", Иван Сухиванов с "Нямо кино" и Пламен Панчев със "Среднощен реверанс".

Това обяви днес на пресконференция в Дома на писателя председателят на журито Ваньо Вълчев. В срещата взеха участие още членовете на журито - поетесата Екатерина Йосифова и Манол Манолов от Бургаска писателска общност , както и Роза Боянова - председател на Бургаската писателска общност и Петър Парушев - началник отдел "Култура" в Община Бургас.

Останалите двама членове на журито са председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и миналогодишният носител на престижната награда Йордан Ефтимов, поради неотложни ангажименти не присъстваха на срещата.

"Не беше лесно, тъй като оценявахме над 100 книги и много различни като стил автори. Но най-хубавото беше, че всички членове на журито постигнахме пълно единодушие относно петимата кандидати за наградата на Националния конкурс за поезия "Христо Фотев". Това до голяма степен се дължи на името на самия Христо Фотев, който е голям притегателен център", сподели Ваньо Вълчев.

Церемонията по връчване на наградата "Христо Фотев" ще се състои на 25 март от 18.00 часа в залата на Държавен куклен театър - Бургас, веднага след спектакъла "Море от обещания".

Дотогава програмата на националния конкурс продължава от 21 до 24 март /понеделник-четвъртък/ със седмица на филмите, посветени на големия поет Христо Фотев, които ще бъдат излъчвани от 16.00 до 18.00 часа в Дома на писателите /ул. "Вола" 1/.

Последното събитие от афиша на Петото издание на конкурса "Христо Фотев", преди връчването на наградата на 25 март в Държавния куклен театър, ще бъде представяне на антологията "Спомен за един жив". Датата е 23 март,, часът е 18.00, а мястото, добре познато - Дома на писателя. Сборникът ще бъде представен от Росен Друмев и съдържа произведения на наградените и номинираните поети в предните 4 издания на конкурса "Христо Фотев".

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
blagotvoritelyonaya-v-stavka-detskih-risunkov ‎Наталья Матвеева‎ Каждый день будет выставлен особый рисунок ,,картина дня,, У нас есть рисунки, настоящие картины, которые украсят дом...