Печат
Категория: Създадена на Четвъртък, 23 Август 2018 Написана от BurgasArt

Вместо да режат ленти на „Охлюва“ заради 10-тото издание на фестивала „Солени ветрове“, бардовете ги вързаха

Поетесата с китара Доротея Табакова спечели голямата награда от конкурса за нова авторска песен „Срещу вятъра“, а бардовете Иван и Живка Ненкови, на които се падна честта да закрият 10-то юбилейни издание на Летните празници на изпятата поезия „Солени ветрове“, получиха разкошна картина. 

„Тя е рисувана от украинския бард Юрий Дихан. Даде ни я специално за Иван и Живка Ненкови“, каза Антон Димитров, докато им връчваше наградата в събота вечер на „Охлюва“.
Той припомни, че първото издание на „Солени ветрове“ е открито от Ненкови.
„Те бяха на първия фестивал, но не си мислете, че отсътваха от следващите. Бяха до късно на работа, но след края на работния ден пристигаха при нас, понякога и след 2 часа през нощта“, заяви Антон Димитров.
„Знаете ли колко е важно някой като тях да застане зад теб, когато започваш нещо ново? Нашите приятели повярваха в нас и откриха преди 10 години първото издание на фестивала. Беше важно колеги и приятели да застанат до нас“, сподели председателят на Сдружение „Солени ветрове“ Светлана Стоянова.
Честит юбилей на „Солени ветрове“ от несебърските „Морски струни“, възкликна Живка Митова, получавайки наградата. Тя сподели, че е много изненадана, а Иван Ненков благодари и за подаръка, и за космическото доверие. Те изпълниха някои от любимите песни на бургазлии, композирани по техни стихове.

 Геновева Цандева и Бойчо Иванов от дует „Келтик“ получиха наградата „Коректност“

Живка Георгиева им даде фотография на Маточинската крепост Букелон, а Антон Димитров им благодари за приятелството, за подкрепата и за това, че са толкова истински. Много сте ни близки до сърцето, възкликна той.
За първи път организаторите на „Солени ветрове“ връчиха наградата „Приятел“.
„Решихме през тази година да я учредим и да я дадем на името на Бойко Георгиев. Тя се дава за хора, които през всичките тези години са помагали безрезервно за фестивала на бардовете в България без да са поискали нито лев, нито признание. Направили са го с чисто сърце.
Бойко Георгиев бе човек, който не делеше хората. Той искаше да е добър към всички и се стараеше да е такъв. Има много хора, които заслужават и са ни помагали през годината. Затова ще дадем две такива награди“, заяви Светлана Стоянова.
Съпругата на Бойко – Мая Георгиева връчи статуетките „Приятел“ на нашия колега Михаил Димитров и на барда – озвучител Румен Николов.
„Румен стои зад пулта, за да помага на всички бардове. Много е трудно озучаването на толкова различни хора“, добави председателката на Сдружение „Солени ветрове“.
Антон Димитров пък изненада Светлана и Атанас Стоянови, като им поднесе поощрителна награда за всеотдайността им.

 Поощрителна награда получиха и бардовете Зора Колева и Константин Кучев

Те спечелиха сърцата на публиката с „Песента за хлебаря“, която изпълниха в конкурса „Срещу вятъра“.
Наградата ви се дава за страхотното изпълнение и за хубавата музика, каза Антон Димитров, който е член на журито. Той уточни, че при точкуването приоритет е текстът и затова голямата награда не печелят те, а Доротея Табакова.
Тя се откъсна с радост от писането на дисертация, за да дойде на „Солени ветрове“ в Бургас, а по нейно желание фестивалът е вече тридневен, каза Любов Узунова.
Надявам се колегите й от Софийския университет да не дойдат да я отведат насила от сцената, добави водещата.
За нас бе вълшебно преживяваване да сме с вас три дни заедно, сподели Косьо.

 На 21 септември е премиерата на нашия албум със Зора

в Студио 5 в София в 18:30 часа, добави той.
Конкуренцията в конкурса за нова авторска песен бе голяма. Осемте песни, които бяха изпълнени в „Срещу вятъра“, се харесаха на публиката. Димитър Граматиков очарова с „Олигархическа демокрация“, Вяра Иванова – с „Неукият човек“, а Костадин Шотев и Димитър Милушев с песен за България, композирана по текст от сина на барда от „Studio 84 Project“. „Той ме изненада. След една година в Холандия, където е студент в първи курс, синът ми написа текста. Песента се отля за няколко минути“, споделя Шотев.
Димитър Граматиков изпя и песните на Христо Граматиков „Завръщане“ и „Локва“. Вярвам, че баща ми е звездичка и ни гледа отгоре, сподели той.
Граматиков очарова и с „Черният пясък – 42 години по-късно“. Песента е като продължение на „Черният пясък“, превърнала се в хит и в Украйна.
„Пред 10 години баща ми създаде едно дете, което неговите приятели и съратници взеха за отглеждане. Те създадоха този прекрасен фестивал „Солени ветрове“, възкликна Димитър Граматиков от сцената.
Според Доротея Табакова,

 всяка лодка някой ден се превръща във фар,

а душата се кротва и приспива своя вътрешен свят. Дамата, която преподава старогръци в Софийския университет и е преводач от четири езика, споделя, че все по-трудно среща хора от своята душевна порода, с които да дели посоката.
Сред най-атрактивните участници в конкурса бяха група „Авалон“ и дует „Келтик“. Добре се представи и Бойко Беров с „Песен на есенния кон“.
„Наградата се нарича „Срещу вятъра“ не защото сме против нещо, а защото сме „за“ нещо. Самолетите и птиците винаги излитат срещу вятъра. Така че бъдете срещу вятъра“, каза пък бардът Атанас Стоянов.
Награди имаше и за организаторите.

 Галина Москова от дует „Тюркоаз“ връчи на Светлана Стоянова иконата

на Св. Константин и Св. Елена.
„Организаторите подобно на двамата светци, се борят за вярата, свободата и любовта в душите на хората. Понеже иконата се носи от нестинарите, когато запалват жаравата, така те, когато направят следващите фестивали, да са като нестинари с икона в ръка!“, добави Москова. Тя и Валентин Ангелов изпълниха блестящо песента си „Тиха нежност“.
Артдиректорът на Бардфест-Ловеч Милен Тотев пък изненада председателката на „Солени ветрове“ с паметен знак за 10-тия юбилеен фестивал.
„Имам удоволствието да връча за този важен, не само за България, но и за света фестивал паметен знак от националната асоциация Сигурност“, каза българският Окуджава преди да го връчи на Светлана Стоянова и да изпълни песента на Булат „За Володя Висоцки“.
Прекрасно нарисувана ваза с цветя получиха организаторите на „Солени ветрове“ от барда-художник Юрий Дихан. Една от песните, който той изпълни, бе за мейдана в Киев.
Александър Кузнецов пък изненада приятелите си и публиката с песен, посветена на фестивала.
Явор и Живка Георгиеви покориха сърцата на феновете на изпятата поезия с „Върху айсберг гореща сълза“ и „Етюд за Айтос“, а Атанас, Ариана и Светла Стоянови – със „Събудете се от сън“ и „Октомврийска бира“.
Илиян, Дилян и Костадин Дянкови се представиха с кавър на „Ед Шийрън“ и с авторско парче в 7/8, а

 Румен Спасов превърна сонет на Шекспир в песен

Бойко Беров пък поднесе на публиката своята „Философия на мързела“, а Виктор Макаров излезе с цигуларя Косьо Кучев, за да „изтъче“„Шарена черга“ на сцената. Богословът и преводач, чието хоби е да пише песни, бе представен от Любов Узунова и като организатор на поредицата за изпятата поезия в София, чиято цел е да се популяризира творчеството на бардовете сред столичната публика.
Владислав Кайзеров ни върна във времето, когато лъчезарният Бойко Георгиев пееше на бургаска сцена. Да си спомним за един наш приятел, защото той е част от нашите сърца и никога не е пренебрегвал приятелите, възкликна бардът преди да изпълни „Колко ми е хубаво с теб“. В концерта „Моята песен“ Кайзеров участва с „Пътят към морето“ и с „Песен за надеждата“.
Добре се представи и музикантът от Тополовград Димитър Тодоров. Той изпълни две любовни песни по текст на поета Николай Дялков.
Костадин Шотев със своя приятел и виртуоз Димитър Милушев представиха песента си „София- Бургас“, композирана по текст на Радина Цанева. Вероятно много от почитателите на изпятата поезия и на Димитър Граматиков пък са усещали вкуса на ментата с лимон и са си представяли как вдишва с отврата столичния озон, докато той пееше „Софийски живот“. За втората си песен той покани на сцената малката си дъщеря Ексения. Момичето танцуваше добре и публиката бурно ги аплодира.
Скоро след това

 „Охлювът“ се превърна в танцова площадка

Първо Косьо се качи на подиума със Зора и приятелката си, която блесна със своите танцови умения, докато те се опитваха да композират по три думи, нашепнати от публиката. След експеримента им Шотев и Милушев поканиха децата на сцената и докато изпълняваха „Песента на (не)целунатата жаба“, на „Охлюва“ се събра цял балет от малки танцьори. Специално за тях пя и основателят на Бардфест – Велики Преслав Пламен Цонев. Той зарадва малчуганите с „Жаба Жабурана“.
Икономистът и юрист от Хасково Калин Найденов впечатли със своята „Паешка история“, а Орлин Миланов – с „Пожар“. Росен Пурлантов отново ни очарова с песни по текст на Дялков - „Мъжко танго“ и „Небето ти сваля шапка“. Владимир Владимиров пък изпълни авторската си песен „Ода за моето сърце“ заедно с Бойчо Иванов.
Със своите скечове и песни Светлозар Николов отново разсмя публиката. Едно от парчетата, които той изпълни, е посветено на бургаския художник Георги Баев.
„Харесвам картините му. Два пъти му палеха ателието. Накрая човекът не издържа и почина“, добавя бардът-лютиер от Ръжево Конаре.
Айтоската поетеса Татяна Йотова участва заедно с Балчо Балчев и Николай Дялков в музикално-поетичния спектакъл „Огнище“. Тя изпълн някои от най-любимите на бургазлии песни, а двамата поети – будители бяха бурно аплодирани заради патриотичните си слова. Публиката очарова и 8-годишният Огнян Огнянов от НУМСИ „Панчо Владигеров“, който изпя една народна песен и показа добрите си умения като китарист.
В концерта „Кръгът на барда и приятели“ пък единадесетокласничката от Музикалното училище Диана Димитрова участва заедно със сестра си Станислава и майка си Ива. Първата им песен „Ода за поета“ е писана за бардовете. Написах я след техен концерт, сподели Диана.
Красимир Йорданов разсмя феновете на изпятата поезия с „Монолог на един ангел, командирован в България, за да проучи сексуалния живот на българите“. Те бурно го аплодираха и след изпълнението на „Духът на дивия козел“, а с „Жега е“ и „Песента за насъщния (за банана)“, които изпяха заедно с Жоро Пеев от „Замунда банана бенд“ взриви публиката.
Вяра Иванова се представи блестящо в „Песента на барда“ с „Баба“ и „Кака“, а Ариана Стоянова изненада приятно с песен на шотландски бард Пауло Нутини.
Гергана Тачкова пък очарова с изпълнение на песен от Пауло Карвальо. Очарователни бяха Игор Дацик и Наталия Алексеева от руския дует „Култпоход". Той плени публиката с виртуозното си изпъление като китарист, а тя с прекрасния си глас.
Блестящи бяха и дебютантите във фестивала Невена Недкова и Николай Пенков. Те са студенти по психология и приложна лингвистика във Великотърновския университет, а за музиката си казват, че тя е страст и движеща сила.    

Валери Еличов се превъплъти на „Охлюва“ в Дъх Божий
Актьорът от бургаския Драматичен театър „Адриана Будевска“ Валери Еличов изненада приятелите и почитателите си, като се превъплати на „Охлюва“ в Дъх Божий. Той ги разсмя със скеча, в който играе ролята на мъж, който пие ракия, марково уиски или мента и развеселява хората, като им дъха. 
„Хората ми измислиха и прякор - Дъх Божий, защото им вдъхвам живот, вяра, надежда. Да ви дъхна, за да се разпеете, че „Солени ветрове“ ви чакат“, провикна се бардът-актьор от сцената.
Той сподели, че тази година и за него е свързана с юбилей. „Навършват се 40 години, откакто написах първата си песен. През това време съм създал 40, а най-новата ми е „Есенна песничка“, добави бардът, преди да я изпее.
Една от най-хубавите си песни той изпълни заедно с актрисата от бургаския театър Ива Трифонова. Тя се представи чудесно като певица.
„Търсих дълго своята дуетна половинка. Слава Богу, я открих! С нея моите песни стават най-хубави“, сподели Валери Еличов. 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...