ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
grani-talanta Наталья Матвеева Ноябрь и декабрь 2018 года для Милена Тотева обозначились еще одной гранью таланта - выбирать таланты среди выступающих на...
Вести

Издават антология на бургаския хумор

Представиха сборник с творби на 8 бургаски юристи-хумористи и на 8 техни приятели от „Морски таралежи“

Клуб „Морски таралежи“ ще издаде антология на бургаския хумор от освобождението на България до ден днешен. Тя обаче ще излезе от печат догодина. А през 2018 г. по случай 20-годишнината от основаването на клуба ще излезе и сборник със специално издание. Това каза председателят на „Морски таралежи“ Георги Мавродиев по време на представянето на сборника „Бургаски юристи-хумористи“.

 Сборник с творби на осем известни бургаски юристи-хумористи и на още толкова техни приятели от клуб „Морски таралежи“ бе представен във вторник. Представянето на книгата бе съпътствана от изложба на карикатури от арх. Константин Коцев и поетите-сатирици Борис Бухчев и 

Стоимен Стоименов. Освен с рисувани вицове, Борбух и бунтарят, който наскоро сравни Ангела Меркел с дявол, разсмяха публиката в залата на Регионалната библиотека „Пейо Яворов” на ул. „Булаир” със свои епиграми за остров Бали и за антикризисните пакети.

Сборникът „Бургаски юристи-хумористи“ бе представен от председателя на хумористичен клуб “Морски таралежи” Георги Мавродиев. В 80-страничното издание са включени епиграми, афоризми, стихотворения, разкази, фейлетони от 11 автори. 

„Някои от тях вече са в по-добрия свят. Но оставиха след себе си значимо творчество.

Никой не е забравен, нищо не е забравено! Само хуморът е вечен! Смейте се, не се щадете, здравето си укрепете!“, съветва Мавродиев. „Представяме нещо, което досега не е излизало в Бургас“, добавя той.

В книгата са включени творби от юристите Коста Апостолов, Пейо Арабаджиев, Кузман Кръстев, Петър Райков, Георги Мавродиев, Николай Искъров, Мариана Праматарова и Атанас Димов, а от клуб “Морски таралежи” - Борис Бухчев, Ваньо Вълчев, Динко Павлов, Ангел Лазов, Росен Друмев, Константин Коцев, Иван Ненков и Станислав Марашки. 

„Някои от произведенията им бяха включени в първоаприлската страница на в. „Компас“, а други са в сборника“, заяви Георги Мавродиев. Той благодари на Роза Боянова и нейните талантливи ученици от литературно студио “Митични птици” Михаела Нанева, Стоян Иванов и Георги Стоянов, чиито творби са включени в сборника. „Гордея се с вас и съм спокоен за бъдещето“, каза им председателят на хумористичния клуб. Той съобщи, че адвокатът-писател Пейо Арабаджиев е подарил томове с прекрасни произведения на Дома на хумора и сатирата в Габрово, а пиесите на Кузман Кръстев, които са преведени и в Латинска Америка, се играят на световните сцени.  

Нотариусът - поет Атанас Димов е сред спонсорите на книгата, в която са включени и творби на покойния писател - сатирик Ангел Лазов и на Николай Искъров, който си отиде от този свят след автомобилна катастрофа през 2001 г., 

На представянето на „Бургаски юристи-хумористи“ бе и певецът Захари Чернев, който спечели няколко престижни награди от Еврофеста в Скопие с песни по текстове на Атанас Димов.

Коментари

Вести от региона