ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

BurgasArt
toni-dimitrova-i-vasil-naidenov-pyaha-za-tzveti-ot-burgas-deteto-se-nuzhdae-ot-93-118-evro Детето, което на 28 юни ще навърши 6 години, има тумор в надбъбречната...
BurgasArt
s-mistichni-dolmeni-zmeiski-kladenetz-i-kreposti-privlichame-turisti-v-strandzha Сайт с интерактивната карта и джобни наръчници ще улеснява хората,...
BurgasArt
zmeiski-kladenetz-krai-kofchaz-privlicha-turisti-ot-balgariya Змейски кладенец турския край Кофчаз е сред атракциите на...

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
nachnem-prazdnovatyo-denyo-pobed Наталья Матвеева Русский вечер ,,в предверии Дня Победы“ 7-го мая в 17.00 в кафе Джуниор, Новый Несебр. Творческий тандем Милена Тотева и...
Вести

Ученик от Музикалното спечели конкурса "Стиховете на Христо Фотев"

Стихове на обичания поет рецитираха 31 индивидуални изпълнители, ученици от 8 до 12 клас и 4 групи за художествено слово

Приключи първият  ученически рецитаторски конкурс "Стиховете на Христо Фотев", организиран от Община Бургас и Бургаска писателска общност.

 Конкурсът е една от съпътстващите прояви на Националния конкурс за поезия "Христо Фотев", който за пети път ще се проведе в Бургас на рождения ден на поета - 25 март - Благовещение.

Стихове на обичания поет рецитираха 31 индивидуални изпълнители, ученици от 8 до 12 клас и 4 групи за художествено слово. 

На специална церемония в Дом на писателя в Бургас бяха обявени наградите на най-добре представилите се в конкурса.

Жури в състав: Валери Еличов - поет и актьор, председател и членове: Елка Василева - поет и Иван Соколов - поет и актьор отличи следните индивидуални изпълнители:

  • Първа награда - диплом и парична премия - за Теодор Каракачанов от НУМСИ "Проф. П. Владигеров".
  • Втора награда - диплом и парична премия - за Стилияна Николова от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров".
  • Трета награда - диплом и парична премия - за Михаил Михалев от ПМГ "Акад. Н. Обрешков".

Грамоти за отлично представяне получиха: Мари Никол Маркова от ГЧЕ "В. Левски" и Александра Божкова - най-малката участничка в конкурса, която е само на 6 години и е от театралната работилничка на куклената актриса Ирена Ненчева.

Първа награда за най-добро представяне получи и групата по художествено слово "Посейдон" с ученици от НУМСИ "Проф. П. Владигеров" и Немска езикова гимназия "Гьоте".

Награда - участие в поетичния спектакъл "Море от обещания" на 25 март в Държавния куклен театър , който предшества церемонията по връчване на националната награда "Христо Фотев" за поезия, получиха рецитаторите: Венислав Емилов и Мари Никол Маркова от ГЧЕ "В. Левски", Кристина Иванова и Ширин Юсеин от Търговската гимназия, Димо Йорданов от АЕГ "Гео Милев" и най-малката участничка, 6-годишната Александрина Божкова.

Организаторите осигуряват още еднодневна екскурзия  "Урок по родолюбие" до Сопот за номинираните и наградените участници. 

На 1 април те ще посетят родната къщата на патриарха на българската литература Иван Вазов, манастирът "Св. Спас", църквата "Св. св. апостол Петър и Павел", воденицата на Дядо Стоян, Радиното училище, монументът "Въведение на Светата Дева Мария" и др.

 Желанието на организаторите на конкурса е той да стане традиционен.

Коментари

Вести от региона