Ивайло Диманов представя „Бермудският двуъгълник“ на рождения си ден в НДК

Печат
Категория: Музи Създадена на Петък, 04 Март 2016 Написана от BurgasArt

Когато съм на Райския залив или в стария Созопол, черпя вдъхновение, споделя поетът

„Бермудският двуъгълник“ е името на новата книга на поета, журналист и бард Ивайло Диманов. Премиера ще е на рождения му ден – 6 март от 18 часа в „Студио 5“ на НДК. Стихосбирката бе представена в студиото на ”Денят започва с култура” на БНТ днес. 

На въпроса как израсналият на площад „Гарибалди“ сред гълъбите човек, става толкова голям почитател на морето, че да дисциплинира в морски метафори целия този свят, който е в стихосбирката, Диманов отговаря, че човек се стреми към онова, което няма и му липсва.

 „Хемингуей някога бе казал, че всяко кътче далеч от морето е скучна провинция. Мисля, че да пишеш за морето е най-прекрасното нещо. Когато съм на Райския залив или в стария Созопол, черпя вдъхновение и някакво особено вътрешно зареждане. Затова често пред публика ме питат от Бургас ли съм, или от Созопол“, споделя поетът. 

„Днес да пишеш и издаваш книги у нас за морето или за изгубената си любов, е все едно да изкачиш Еверест по северния склон. България остана единствената държава с пълна ставка ДДС върху книгите и учебниците. Очевидно в страната ни се страхуват българинът да е интелигентен и умен, за да не задава неудобни въпроси и да не организира протести. Затова по-добре, братя и сестри от село, четете „Винету“ и чековата си книжка“, добавя Ивайло Диманов.

На въпроса защо е озаглавил книгата си „Бермудският двуъгълник“, той отговаря, че метафората му е била подсказана от дете, което си играело на морския бряг. 

„Веднъж като млад журналист бях командирован в Бургас и отидох да видя морето през зимата. Гледката беше тъжна. Зимно време не мога да си го представя така, както през лятото“, споделя бардът. 

След като водещият на ”Денят започва с култура” му припомни, че в едно от  стихотворенията си казва „Закриха с декрет сиромашкото лято“ и свърза темата с дивото къмпингуване, Диманов уточни, че това е метафора, която може да бъде пришита към всяка една „дреха“ на нашето съвремие. 

„Смятам, че човек трябва да воюва за своята свобода – за тази да обича, да пише, да летува, където пожелае, но всичко трябва да е по някакви правила, общоприети за всички. Свободата да пишеш е най-прекрасната“, заяви бардът. Изпятата поезия стига по бързо до своя читател и зрител, добавя той.

В книгата „Бермудският двуъгълник“ има илюстрации и от самия автор.

„Много е важно, когато твориш, да го има съкровението, т.е. да ти идва отвътре. Тогава вече ще стигне и до читателя“, каза още Диманов.

Всеки, който прочете „Бермудския двуъгълник“ на Ивайло Диманов, ще се убеди че тази поезия му е дошла отвътре.

 

Публикувахте от Ivailo Dimanov в 4 март 2016 г.

 

Коментари