Романтици празнуват Великден край мистериозни светилища

Печат
Категория: Любопитно Създадена на Събота, 27 Април 2019 Написана от BurgasArt

Странджа долмени ВеликденКолоездачи ще видят в Странджа на Великден долмени и растения, преживели последния ледников период, а природозащитници ще влязат във вкаменена гора, образувани преди милиони години и ще посетят българския Стоунхендж

Бургазлии ще използват Великденските празници, за да търсят романтика в Странджа и в Родопите. Колоездачи ще видят в Странджа растения, преживели последния ледников период, а природозащитници ще влязат във вкаменена гора, образувани преди милиони години и ще посетят българския Стоунхендж, съобщиха организаторите.
За меломаните пък „Бар без име“ осигурява горещи емоции на техно-великденско парти в петък вечер. Купонът ще започне след 24 часа.
В парка в бургаския жилищен комплекс „Изгрев“ пък

 на най-светлия християнски празник ще се вие Великденско хоро

Празничният концерт с танцови и певчески колективи, инструменталисти и вокални изпълнители, ДВГ „Изгревчета“, организиран от Национално читалище „Изгрев 1909“ – Бургас, ще започне точно в 11 часа. В същото време на централния площад „Тройката“ ще има Великденски игри, а началото на празничния

 концерт с участието на народната певица Жечка Сланинкова и ансамбъл „Странджа“

е в 12:00 часа. Организатор е НЧ „Пробуда 1880“, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Змейовите къщи в Странджа са времеви портали, телепортацията не е фантастика


Планинари от Фейсбук групата „По планини и гори“, създадена от алпиниста и инструктор по планинско спасяване Станой Арабаджиев, са решили да посрещнат Великден в тайнствената Странджа. Четиридневната пешеходна екскурзия започва на Разпети петък. Участниците ще посетят голямобуковския манастир „Света Петка“ - единствения запазен

 манастир в Странджа,

долмените край селата Граничар, Белеврен и Кирово, светилището Големия (Марков) камък край Долно Ябълково, връх Голямо Градище, Херона в местността Мишкова нива, гробницата на Бастет и трако-римския некропол Пропада. Те ще посетят и Малко Търново, архитектурния резерват „Село Бръшлян“, водопада Докузак и изворите на река Младежка.

Змейски кладенец край Кофчаз привлича туристи от България


На вълшебни емоции по време на Великденските празници ще се отдадат и колоездачите, предвождани от Сашо Николов и Илиян Дуков от „Йоги Трекинг“. Те тръгват към Странджа,

 яхнали велосипеди, за да видят най-прелестните кътчета на забулената в мистика планина

“Това е най-голямата защитена територия у нас, пазеща тайните и отпечатъка на древни цивилизации. Нещо повече - единствено тук в целия континент са съхранени реликтни растителни и животински видове и съобщества, преживели последния ледников период“, обявиха организаторите във Фейсбук. Свободните места са ограничени, а приоритетът е според реда на записване, предупреждават те.

Бардът-пътешественик Атанас Стоянов: Древни светилища има край Тунджа

 

Великденският велопоход

ще започне от центъра на Ахтопол в 15:00 часа в петък. Участниците ще въртят педалите до Резово – най-югозападната точка на България. Общо 34 км ще изминат те, преди да се върнат в хотела. Ако нямате колело - можем да ви осигурим, ако не можете да го превозите, ние ще го направим вместо вас, обявиха организаторите.
В събота ще изминем 40-50 км по асфалт и черни пътища, така че да осъществим кръгов маршрут до някогашното нестинарско село Бродилово, добавят те.

С мистични долмени, змейски кладенец и крепости привличаме туристи в Странджа


В неделя колоездачите ще изминат още 30-40 километра от местността Качул на река Велека до село Кости. Те ще посетят и свещената Индипасха, а вечерта ще са в Малко Търново.
Във Велики понеделник пък

ще се поразходят пеша до изворите на река Младежка

Не по-малко атрактивен ще е и походът на природозащитниците в Източните Родопи, който започва в петък. Те ще видят красиви върхове, китни селца, уникална природа, средновековни крепости, въжени мостове, понтонни ресторанти, древни светилища, ще наблюдават и лешояди.
„Ще изкачим връх Чиляка, който е сред най-високите в Източните Родопи, а на следващия ден ще преминем по 260-метровия въжен мост над язовир „Студен кладенец“, за да достигнем село Лисиците. Тук пътища и коли липсват, а жителите му вече могат да се преброят на пръстите на двете ни ръце“, обявиха организаторите на „Великден в Източните Родопи“.
„Ще посетим мистериозните светилища Чит кая и Харман кая, а в долината на река Сапдере,

 под зоркия поглед на прелитащите над главите ни черни щъркели,

ще снимаме впечатляващите дървета на Вкаменената гора, образувани преди милиони години“, добавят те.
„Ще се отбием до Татул и ще вечеряме в рибен понтонен ресторант сред водите на язовир „Кърджали“. След това продължаваме към Перперикон, (за да видим новите открития), кромлекса при с. Долни Главанак (наричан „българския Стоунхендж“) и Кован кая, а накрая ще се спуснем с каяци по река Арда и ще

 наблюдаваме египетски и белоглави лешояди

край Маджарово“, обявиха природозащитниците от „Йоги Трекинг“.
Няма да пропуснем и Чирпанския манастир „Свети Атанасий“ - сочен като най-стария в Европа, добавят те.
Очаква се на Великден и в Слънчев бряг да пристигнат първите чуждестранни туристи. Повечето от нашите сънародници обаче отново празнуват у дома.

 Традицията повелява да сме с близки и приятели на този празник,

да боядисваме яйца, да ядем козунаци и агнешко. Заради безпаричието много от християните ще празнуват скромно в тесен семеен кръг, а други ще се радват на децата и внуците, завърнали се, но само за празниците, от чужбина.
Директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма доц. Румен Драганов пък прогнозира, че близо 110 000 българи ще празнуват Великден в съседна Гърция, Северна Македония и Сърбия.
Заради мизерните си заплати и пенсии повечето от нашенците ще обикалят църквите в родните си градове и ще се молят на възкръсналия Божи син за по-добър живот.
 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
kanun-dnya-pobed Наталья Матвеева Каждый год мой главный праздник 9 МАЯ я праздную по разному. Организация больших праздников и бессмертного полка позади....