Змейски кладенец край Кофчаз привлича туристи от България

Печат
Категория: Любопитно Създадена на Вторник, 19 Юни 2018 Написана от BurgasArt

Змейски кладенец турския край Кофчаз е сред атракциите на Странджа. Това разкри помощник заместник-деканът на Факултета по туризъм на Университет Къркларели доц. д-р Нилюфер Ватансевер Тойлан на пресконференция в Бургас

В понеделник в хотел "Милано" бе представен проекта “Развитие на общи дестинации за културен туризъм в района на Странджа (Йълдъз)/Сакар на базата на археологически и 

исторически обекти”.

„Когато изследвахме района, установихме, че има сведения за обекти от средата на първия век преди новата ера.

 

Някои от останките са от времето на Римската империя. Богато е и историческо ни наследство от тракийските племена. След 1878 г. (Освобождението на България) Странджа остава в Османската империя. Изследвахме района на тракийската част на Турция, която започва от Чаталджа и достига до границата, а на изток граничи с Черно море. Той включва Виза, Панархисар, Демиркьой и Кофчаз. Там се намират археологически паметници, долмени, могили, остатъци от крепости, некреполи, стари населени места, култови местности и др.“, каза помощник заместник-деканът на Факултета по туризъм на Университет Къркларели доц. д-р Нилюфер Ватансевер Тойлан.

„Изследването беше насочено към установяване на привлекателността, достъпността, улеснения достъп, подходящите пакетни турове, активности и съпътстващи услуги.
Изследваният период обхваща ранната желязна епоха (3 век след Христа) и тракийския, елинистичния, римския и византийския период“, добави тя.

„Долмените Караюкуш и Капакаир са от мегалитната култура. Те са еднокамерни. Първият се намира на 20 км от Къркларели (Лозенград) и има изградена инфраструктура, а по пътя може да се насладите на красиви водопади. Туристическият потенциал и на втория обект е добър, защото се намира на 3,8 км на югозапад от административния център на вилаета. Долменът е еднокаменен и е много добре запазен“, уточни доц. Тойлан.

Край Кофчаз – родния град на Петко Росен, също има доста долмени

Един от тях е Ени Маале, което означава новата махала. Еднокамерен е. Намира се в земеделска нива и е на 2,8 км. югозападно от града“, добавя тя.

Край Виза пък се намира пещерата на висящия камък и манастира „Свети Никола. Това са обекти от късната римска и ранната византийска епоха. Дирекцията по културен туризъм в Къркларели се е заела с реставрацията светата обител, съобщи доцентът.

Античният театър на Виза, който е строен през 2 век по време от Римската империя, е първият подобен паметник в пределите на днешна Тракия. Църквата „Малката Света София“ също привлича туристи, както и пещера, която по време на античността се използвала като място за живеене, за молитви и преклонение пред Бог. 60 000 прилепа има сега там, уточни д-р Тойлан.
 

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
kanun-dnya-pobed Наталья Матвеева Каждый год мой главный праздник 9 МАЯ я праздную по разному. Организация больших праздников и бессмертного полка позади....