Учени и бардове разкриват тайните на Странджа и Сакар

Печат
Категория: Любопитно Създадена на Петък, 09 Март 2018 Написана от BurgasArt

Туристи тръгват по стъпките на древните траки, показват им светилища и долмени

Туристическа карта с пет тематични маршрута и джобен пътеводител за туристи с цялата необходима информация и снимки на мегалитни комплекси, светилища и паметници още от времето на древните траки, от Одриската държава и римската епоха ще бъдат разработени. Те ще спомогнат за развитието на туризма. Това каза на пресконференция в Бургас председателят на Сдружение „Солени ветрове“ Светлана Стоянова.

 Тя представи проекта “Развитие на общи дестинации за културен туризъм в района на Странджа (Йълдъз)/Сакар на базата на археологически и исторически обекти”.
Общата цел е повишаване на туристическия потенциал на планинския район на Сакар и Странджа, който обхваща целия трансграничен регион, чрез разработването на общи дестинации, добави председателят на сдружението, което организира бардфестивал в Бургас.


Дейностите по проекта включват управление, кампании по информация и публичност, проучване на археологическите обекти в района, изработване на съвместна стратегия за развитие на културния туризъм и тематични туристически маршрути, популяризирането им и участие в туристически борси, добави тя.
„По проекта ще се събират данни за всички археологически паметници. Ще бъдат разработени общи критерии за класификацията им, за да се изберат тези от тях, които са с туристически потенциал“, обясни Стоянова.
„Ще бъде извършено цялостно документиране на тези паметници и въз основа на събраната информация ще бъде разработена обща стратегия за развитие на културния туризъм. Вече са сключени договорите с експертите от академичните общности за изпълнение на проекта, като те ще събират данни от различни източници“, уточни тя.
„При създаването на туристическите маршрути не е важно само какви паметници можеш да видиш по пътя, а какви са природните забележителности и културните паметници. След като бъде направена и стратегията за развитие на този трансграничен регион, тя ще бъде представена в общини и на заинтересованите лица“, заяви председателят на „Солени ветрове“.
Оказа се, че малките населени места в Странджа и Сакар нямат възможност да реставрират своите археологически обекти, добави тя.
След приключването на проекта ще бъде представен 30-минутен рекламен видеофилм, записан на 500 DVD-та, джобен пътеводител за туристи с цялата необходима информация. Ще бъде изработена туристическа карта с всички тематични маршрути в 500 бр. Ще има и съвместен сайт с интерактивна карта за историческото и културното наследство за Странджа и Сакар, съобщиха от сдружението, което разработва проекта.
Благодарение на това туристите, които дръзнат да влязат в царството на зелениката и мистериите, ще видят един различен свят, ще се запознаят с древните митове и легенди, ще отпият от лечебните извори и ще научат истината за предците ни, населявали преди хилядолетия тази свещена земя.
Партньор на Сдружение „Солени ветрове“ по проекта е Университет Къркларели, Република Турция.
През 2016 г. представители на сдружението сключиха споразумение за партньорство с университета, а през 2017-та съвместният ни проект, заедно с още 32 проекта спечели в конкуренция със 195 проектни предложения безвъзмезна финансова помощ по Програма за трансгранично сътрудничество.
Участваме в този проект защото повярвахме на екипа на „Солени ветрове“, каза помощник заместник-деканът на Факултета по туризъм на Университет Къркларели доц. д-р Нилюфер Ватансевер Тойлан.
„Много от членовете на сдружението, начело с председателят Светлана Стоянова, кметът, заместник-кметове дойдоха при нас в университета и ни предложиха да участваме. За нас това бе много важно, защото то осигури доверието както в екипа, така и в успеха на проекта.
Това е едно емоционално преживяване за нас, тъй като участваме не поради материални причини. Освен това и ще е една добра референция за нашия университет. Проектът ще осигури по-доброто познаване от исторически и културен аспект на района“, подчерта доцентът. Тъй като това е първият проект в международен план, който разработва тази тематика за нашия район, ще бъде като пътеводна светлина за бъдещи проекти, добави тя.
„Развитието на трансгранични дестинации ще развие туристическия потенциал на района. Ще повиши броя на туристите, които ще посещават двете страни и ще създаде обща стратегия за развитието на културния и историческия туризъм в района на Странджа“, заяви доц. Тойлан.
„Ще осигури развитието на дейности, които са свързани с туризма и по този начин ще се стимулират местните фирми. Туристите ще се запознаят с начина на живот на местните хора. Ще се осигури разработването на една трангранична дестинация, която обхваща тези райони и тя ще се промотира на пазара. В резултат на това предприемачите ще инвестират повече средства в региона“, каза още д-р Нилюфер Тойлан.

 

Коментари

Най-четените статии